Alexandru Mitru este cunoscut pentru pasiunea sa pentru mitologie, dar și pentru magia pe care o conturează în scrierile sale. Autorul reușește să capteze atenția publicului și lasă publicului o moștenire literară deosebită. Este interesat de literatură și cultură, de istorie veche și de mitologie greacă și romană, iar personajele sale sunt inspirate din veacul în care îi este dat să trăiască. Scrie basme, povești și legende, iar personajele sale sunt prinse într-o acțiune tumultoasă și plină de mister. Pasiune sa pentru Roma va fi analizată de intelectualii veacului, care îl vor acuza adesea că emite afirmații false, care nu au un fundament istoric real. Totuși, publicul său va fi din ce în ce mai numeros, iar cartea de față este una dintre cele mai analizate, studiate și traduse în Europa.
Columna lui Traian este unul dintre cele mai iubite și admirate monumente la nivel mondial. Acesta va fi și mobilul operei lui Mitru, care va studia cu ardoare arhitectura statuii și va povesti cu patos despre aceasta în relatarea sa extraordinară. Treptat, scrierea devine o adevărată lecție de istorie, iar Mitru are răbdare să ne conducă în Roma Antică și să ne poarte departe, în veacuri despre care doar am citit.
Romanul este scris cu delicatețe și prezintă evenimentele de dinaintea luptei dintre daci și romani și evocările gravate apoi pe monumentul atât de cunoscut. Mitru are o capacitate de reflecție extraordinară și reușește să aducă în prim plan părți ale istoriei pe care manualele școlare le-au omis. Astfel, suntem captivați de felul în care acesta ne descrie confruntarea dintre daci și romani, dar, mai ales, de fascinația cu care privește elogiul adus acestor lupte mai apoi.
Mitru ne povestește date interesante despre arhitectul operei, bine-cunoscutul Apollodor din Damasc, care a avut inspirația să evoce momente cheie și conducători faimoși, ca Decebal și Traian.
Cumva, scrierea este una istorică, pe alocuri nuanțată de pasiunea autorului și de impresiile personale ale acestuia. Totuși, lucrarea nu va primi numai cuvinte de laudă, va fi aspru criticată de mai mulți opozanți ai lui Mitru, care îl vor acuza că dorește o demistificare a istoriei prin opera sa. Aceste acuze sunt, însă, nefondate, iar opera va avea un succes răsunător nu numai la noi în țară.
Deși Mitru este cunoscut pentru Legendele Olimpului, această scriere va contribui la formarea legendei din jurul numelui său. Adesea, opera va fi studiată în clasele primare, în licee umaniste și la facultățile de profil, iar numele lui Alexandru Mitru va căpăta o greutate extraordinară. Carte va suferi diverse modificări de-a lungul vremii și va fi adnotată și adăugită, iar ediția revizuită va conține și anumite pasaje complementare pe care Mitru le-a scris ulterior pentru a-și îmbogăți opera. Ea va fi tradusă în mai multe limbi de circulație internațională, iar vânzările vor fi colosale. Pe site-ul nostru, la un click depărtare, poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (1992), Univers (2009).