Alexandru Mitru este cunoscut la nivel internațional pentru lucrările sale despre legendele antice. Scrierile sale sunt bine documentate, bazate pe un adevăr istoric plin de viață, pline de energie și dominate de tot soiul de personaje, care mai de care mai interesante și mai deosebite. Mitru este cunoscut pentru epopeile sale despre Grecia antică, despre zeii lumilor trecute și despre o lume pe care nu am cunoscut-o decât prin intermediul lucrărilor istorice. Cu temeinice studii istorice și cunoștințe vaste de limba greacă, autorul reușește să îndepărteze orice clișeu, să dezbată orice legendă și sa aducă în prim plan o parte a istoriei pe care nu am analizat-o încă.
De la Ahile și cetatea Troia, până la sfârșitul imperiului Bizantin și descătușarea împăratului Constantin, Mitru trece cu rigurozitate în revistă cele mai mari legende ale lumii. Le analizează atent, oferă cititorului informații suplimentare față de cele citite în paginile cărților de istorie și este magistral în evocarea unor fapte din lumi și perioade de timp îndepărtate.
Antichitatea cea dominată de zeități diverse, un puteri multiple, răpusă de confruntări puternice, lupte pentru stăpânire, lupte din orgoliu ori în numele mândriei, este perioada cea mai atent exploatată în manualele și lucrările istorice din toate timpurile. Această etapă avea să ofere cele mai mari izvoare culturale, mari poeți și scriitori, avea să ofere bazele politicii și filosofiei și numeroase mituri și legende răspândite pretutindeni astăzi. Modernitatea, zice Mitru, și-a luat modelul din Antichitate, și-a creat eroi și conducători după modelul lui Ahile, Hector sau Ulise, a pus bazele unor legi de bună guvernare după considerentele utilizate de Socrate în timpul prelegerilor lui și și-a construit vise de măreție după idei precum cele ale lui Alexandru Macedon.
În scrierea de față, autorul dezleagă mituri celebre și se întoarce la origini, dezbate religia și credința de-a lungul veacurilor și subliniază, o dată-n plus, că marile tragedii ale omenirii au luat naștere într-un război nebun in numele credinței, o credință absurdă, închipuită. Referirile la legende și mituri străine sunt complexe și bine detaliate, iar zeitățile sunt atent tratate în manuscrisul prezent. Publicată pentru întâia oară în anul 1965, cartea este o antologie diversă și plină de culoare, o combinație între diversitate și energie, plină de personaje cunoscute.
Tradusă în peste 30 de limbi de circulație internațională, lucrarea ajunge obiect de studiu la marile universități ale lumii și este considerată una dintre cele mai de preț scrieri ale literaturii universale. Acum, alături de Mitru, descoperim îndeaproape misterele lumii și cunoaștem mituri și adevăruri care s-au perindat peste veacuri. Vizionar al vremurilor despre care a citit enorm, autorul se impune printr-o forța de evocare nemaipomenită. Cartea se găsește pe site-ul nostru în mai multe ediții, după cum urmează: Tineretului (1965), Scrisul Românesc (1975).