„Legendele Olimpului” de Alexandru Mitru se numără printre cele mai cunoscute cărți din literatura română. Generații întregi au crescut alături de eroii și zeii Greciei Antice, atât de deosebit narate de autor. Lucrarea „Legendele Olimpului” cuprinde două părți și a fost publicată pentru prima dată în 1960 la editura Tineretului. A căpătat rapid popularitate și este și astăzi apreciată de mii de cititori. Până în prezent, cartea lui Alexandru Mitru a fost editată de peste 20 de ori. Edițiile aparținând mai multor edituri (Vox, Ion Creangă, Viitorul Românesc, Tineretului) se găsesc spre vânzare pe site-ul Anticariatului Printre Cărți.
Primul volum al lucrării este dedicat zeilor. Aflăm astfel despre muntele Olimp și importanța sa deosebită în geneza Greciei și a lumii. Muntele Olimp este cel mai înalt munte al Greciei și în mitologie acesta este considerat lăcașul zeilor. Primul și cel mai puternic zeu este Zeus, care deținea puterea supremă. El luptă 10 ani cu titanii, împotriva tatălui său, Cronos, fiind ajutat și de mama sa, Rheea. Hera, zeița protectoare a căsniciei, și sora acestuia, devine soția lui și îi dăruiește mai mulți copii. Însă Zeus întreține relații și cu femeile de rând, muritoare, care dau naștere unor semizei, poate cel mai cunoscut fiind Hercule. Cel mai iubit dintre fii lui Zeus este Apollo, zeul soarelui, recunoscut pentru frumusețea sa. Poseidon este de asemenea apreciat, el fiind zeul apelor, al mărilor și oceanelor. Urmează Hestia, zeița focului din cămine și a focului pe care erau aduse jertfe. Demetra devine zeița belșugului și a recoltelor. Fiica ei, Persefona, este răpită de Hades, zeul infernului, care o ia de soție. Demetra reușește să o salveze, dar Persefona este obligată ca o parte din an să o petreacă alături de Hades. Atena primește în dar de la Zeus înțelepciunea, iar Afrodita, iubirea și frumusețea. Alexandru Mitru amintește și de ceilalți zei: Ares, zeul războiului, Artemis, zeița vănătorii, Hermes, zeul comerțului, Dionisos, zeul vinului și al dezmățului, și Hefaistos, zeul meșteșugului, căsătorit cu Afrodita, în ciuda aspectului său fizic delăsător.
Al doilea volum se concetrează asupra eroilor. Aceștia sunt semizei, precum Hercule, care dau dovadă de un curaj neîntrecut. Hercule răpune leul din Nemeea și taurul lui Poseidon, reușește să prindă caprioara lui Artemis și să răpească Cerberul, câinele mitologic cu trei capete. Perseu este un alt fiu al lui Zeus cu o muritoare. El înfrânge Meduza și câștigă lupta cu Fineu. Eroi cunoscuți sunt și Ulise și Ahile. Ulise este un luptător deosebit în războaie, dar poate cea mai cunoscută faptă a sa este calul troian, un șiretlic prin care Troia este distrusă. Ahile se naște din dragostea zeiței curcubeului, Tetis și un muritor. El este spălat de mama sa la naștere în râul Stix, care făcea legătura între Infern și Pământ. Ahile devine astfel de neînfrânt, cu excepția călcâiului, care rămăsese afară atunci când îl spălase mama sa. Paris află despre această taină și Ahile sfârșește din sulița sa în război. Alexandru Mitru spune povestea și altor eroi, precum Tezeu, care ajunge regele Atenei, Dedal și fiul său, Icar, care reușesc să zboare până în apropiere de soare, Belerofon, cel care reușește să îmblânzească și să călărească Pegasul, calul înaripat, sau Asclepios, fiu al lui Apollo, capabil să vindece oamenii și chiar să-i aducă înapoi din moarte.
Volumele „Legendele Olimpului” au o construcție extraordinară, fiecare personaj căpătând atenția cuvenită. Alexandru Mitru reușește să învăluie legendele lumii antice din Grecia într-o poveste extraordinară, care va captiva cititorii de orice vârstă. Lectura va vrăji pe oricine nu numai să afle destinul fiecărui personaj, dar va deschide, în același timp, curiozitatea pentru una din cele mai importante culturii ale lumii antice.