Alexandru Mitru s-a născut pe 6 noiembrie 1914 la Craiova, oraș unde a studiat până la terminarea liceului. După ce urmează facultatea de drept la București, ajunge profesor de limba română la Liceul Gheorghe Lazăr și nu durează mult până publică prima sa operă intitulată Păpușa. Devine pasionat de literatură și istorie și în acest domeniu obține și doctoratul, ceea ce îl va face un academician foarte apreciat. A scris multe povești și romane scurte însă cea mai notabilă lucrare este trilogia Legendele Olimpului publicată în 1962, carte ce a schimbat percepția multor oameni chiar și în ziua de azi. Primește funcția de profesor la Universitatea București și toți elevii săi vor ajunge să îi iubească orele datorită stilului său de a povesti atât de interesant. În cariera sa a primit trei premii, cel al Uniunii Scriitorilor, Premiul Ion Creangă și Premiul European de literatură pentru copii și tineret.
Cartea "Povești cu tâlc" a apărut pentru prima dată la editura București în 1961. Urmează apoi editura Ion Creangă în 1962 și Vox în 2000 și 2010.
"Cum s-au stricat prietenia dintre câine și pisică", "Banul muncit" sau "Cine este cel mai puternic de ppe pământ?" Sunt doar trei dintre povestirile ce ne vor purta în lumea animalelor, dar și a oamenilor, și ne vor învăța lecții de viață uimitoare. Scrise pentru copii dar îndrăgite de adulți datorită umorului foarte bine plasat, acestea au ajuns să fie studiate în școli și citite cu lejeritate chiar și de cei mai mici dintre noi. Mitologia greacă și romană sunt aduse în prim plan, multe personaje fiind inspirate de acolo, iar teme precum dragostea, trădarea și eroismul vă vor face să zâmbit dar să și plângeți. Vă veți întâlni cu vulpea dar și cu Hercules, cu ursul dar și cu Perseu și bineînțeles cu rozătoare simpatice și Medusa. Pregătiți-vă de o călătorie incitantă într- o lume minunată de genul filmelor "Veronica" sau "Alice în țara minunilor", pe care să le citiți înainte de culcare copiilor sau nepoților.