Alexandru Paleologu este renumit pentru maniera în care își expune ideile și pentru felul în care se raportează la realitatea din jur. Eseist și critic literar de renume, este interesat de literatură și cultură, iar dramele sale personale îl vor inspira să scrie cu ardoare și să surprindă publicul. Cumva, este interesat de istoria Bizanțului, de cultura veche și de literatura italiană renascentistă. Este urmărit de Securitate o vreme și scrierile sale sunt supuse cenzurii, dar asta nu îl va opri. Scrie cu patos și lucrează în colaborare cu mai multe gazete și edituri de peste hotare. Când lucrurile ies de sub control și este persecutat de Securitate, devine colaborator și scrierile nu îi mai sunt cenzurate, ba chiar obține acces în cercuri intelectuale cunoscute și apreciate. Va fi criticat pentru această alegere, dar fără colaborarea cu Securitatea, cariera sa ar fi fost în pericol.
Scrie enorm, iar multe dintre lucrările sale sunt menite să nu vadă lumina tiparului decât târziu, după moartea autorului. Este apreciat pentru realism și pentru originalitate, iar primele sale scrieri sunt considerate revelatoare în lirica românească. Se inspiră de la alți autori, dar trăiește mult sub influență pașoptistă. Fiecare pledoarie a sa este interesantă și fiecare imagine vizuală se întrepătrunde cu cele auditive. El face un studiu intens înainte să ofere publicului cele mai de preț scrieri ale sale. Opera de față este una pur teoretică, iar capacitatea de evocare a autorului este nemărginită. El vorbește despre reguli și ipoteze în arta scrisului și despre felul în care un scriitor trebuie să se raporteze la scrierile sale. Cumva, reușește să ne cucerească cu aceste date empirice, dar și să ne intrige cu experiența sa literară. Cu un puternic accent pe psihologie, autorul are darul de a ne aduce mai aproape de arta creației, dar și mai aproape de manierele vestice de scriere. Astfel, el redactează un ghid prin care caută să formeze noi și noi maeștrii ai literelor și ai literaturii însăși. Cumva, luăm parte la o scriere revelatoare din acest punct de vedere, care astăzi, ani mai târziu, este studiată și apreciată pretutindeni. Cu certitudine, numele lui Paleologu este cunoscut pretutindeni, iar operele sale sunt apreciate și contestate în egală măsură. El își cunoaște limitele și știe cum să se raporteze la acestea. Piue mare accent pe cunoștințele sale și pe felul în care le poate folosi și face fel și fel de trimiteri la metode de lucru folosite de alți scriitori, precum Kafka sau Zola. Este, el însuși, purtat adesea de egoism și face fel și fel de mărturisiri după publicarea acestei scrieri fenomenale.
Paleologu este astăzi un titan al literaturii, un monstru sacru, interesat cu precădere de istorie și estetic, dar și de felul în care literatura poate fi îmbinată cu acestea. E drept, cartea sa va fi îndelung contestată de critici și nu numai. Pe site-ul nostru, poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (1998), Meridiane (2001), Editura pentru Literatură (1999).