De-a lungul secolelor, știința cabala a luat o amploare extraordinară, iar publicul a devenit interesat de această practică, astăzi fiind printre cele mai căutate după yoga. Alexandru Șafran este unul dintre puținii autori care și-au dedicat viața studierii științei cabala, iar scrierile sale au devenit interesante pretutindeni. Cumva, el devine curios în legătură cu aceste practici după o incursiune în India și alte state sacre. În 196-, reușește să publice lucrarea denumită simplu Cabala, în care face o trecere în revistă a acestei științe mistice, așa cum el o denumește. Conform spuselor sale, cabala nu este încercarea omului de a deveni mistic, ci goana sa de a se alătura și apropia de Dumnezeu.
Lucrarea va fi tradusă în peste 30 de limbi de circulație internațională, iar pledoaria sa va fi căutată de fel și fel de oameni de litere și oameni de știință, care vor urmări cu interes ideile sale. Cabala este o artă, un sacrificiu uman pus în baza cunoașterii divinității. Omul interesat de cabala este inteligent, curios și curajos în egală măsură, iar lumea lui este predominată de idei și credințe stranii. Spre deosebire de creștini, cei care cred și se dedică cabalei au o încredere sporită în puterea energiilor curative, în forța universului, în destin și, mai ales, în astrologie.
Cartea esențială a cabalei, denumită Zoharul, este o lucrare nemaipomenită, care servește drept manual de îndrumare adepților acestei științe. În traducere, Zohar înseamnă splendoare. Treptat, atenția popoarelor spre această știință a sporit, iar autorul nostru a început să participe la fel și fel de conferințe despre cabala. El învață tehnici de respirație, de relaxare, participă la baia în gheață și la incursiuni spirituale extraordinare.
Cartea este impresionantă și conține fel și fel de trimiteri către spiritualitate și religie, ba chiar oferă exemple în acest sens. Autorul se bazează pe o documentare extraordinară, îndelungată, care l-a adus în punctul în care se află astăzi. Lucrarea este presărată cu învățături nemaipomenite, iar publicul este prins în acest cerc spiritual incredibil. Realitatea și religie, fantasmele și credința, toate acestea sunt atent notate în lucrare, iar publicul oferă o atenție sporită acestor subiecte. Treptat, Cabala devine o sursă de interes pentru vedete și una dintre cele mai cunoscute adepte este cântăreața Madona. Arta cabalei nu este una ușoară și trebuie notat că nu oricine o poate înțelege și deprinde. E nevoie de timp și foarte multă răbdare pentru a desluși secretele acestei științe. Autorul are puterea de a ne purta departe, în acest univers paralel, de a da frâu liber trăirilor sale și de a construi un manuscris extraordinar, care îmbină ezoterismul cu credința într-o știință care ia amploare din ce în ce mai tare.
La nivel internațional, cartea sa a devenit numaidecât renumită și va fi tradusă în peste 30 de limbi. Ulterior, devine sursă de inspirație pentru autorii aflați la început de drum. Pe site-ul nostru, cartea este de găsit în mai multe ediții, dintre care amintim: Universul Enciclopedic (1998), Univers (2000), Meridiane (1999).