Despre Alexei Tolstoi
Alexei Nikolaevici Tolstoi (n. 29 decembrie 1882, d. Pugaciov - 23 februarie 1945, Moscova) a fost un scriitor rus care a abordat multe genuri, dar care s-a specializat in literatura SF si romane istorice. S-a nascut in familia unuia dintre membrii saraciti ai familiei contilor Tolstoi. Nikolai Aleksandrovici Tolstoi, tatal sau, era un husar pensionat si proprietar de pamanturi, iar mama sa, Aleksandra Leonievna Bostrom (nascută Turghenieva, cunoscuta si cu numele Aleksandra Tolstoi). Aleksei a fost al patrulea copil al familiei Tolstoi. Cand inca era purtat in pantece, mama sa a fugit cu amantul ei, Alexei Apollonovici Bostrom. In acea epoca, legea divortului prevedea ca partea vinovata nu putea sa se recasatoreasca (Aleksandra), iar unica posibilitate ramasa pentru a-si pastra copilul nenascut era sa-l declare fiul lui Alexei Bostrom. Astfel, Alexei a avut numele de familie Bostrom pana la varsta de 13 ani. In 1886, familia Tolstoi si familia Bostrom au inceput luptele birocratice pentru inregistrarea oficiala a copilului cu numele contelui Tolstoi. Tanarul Alexei si-a vazut tatal real si fratii doar de cateva ori; a continuat, totusi, sa-l considere adevaratul sau tata pe Bostrom. Dupa moartea tatalui, Alexei a mostenit 30.000 de ruble si numele familiei.
Alexandr Blok si alti critici au atacat primele schite ale scriitorului pentru naturalismul excesiv, erotismul debordant si lipsa generala de gust, in maniera lui Mihail Artibasev. Au existat si povestiri pornografice care i-au fost atribuite, insa cei mai multi critici au ramas sceptici cu privire la provenienta si autorul acestora.
In timpul revolutiei bolsevice, Alexei Tolstoi a parasit Rusia si a emigrat in Europa Occidentala. In 1923 s-a intors in tara; a acceptat regimul sovietic si a devenit unul dintre cei mai populari scriitori si sustinatori de nadejde al partidului comunist. Scriitorul l-a elogiat si pe Stalin in povestirile sale. Petru Intaiul (1929-45) si Calvarul sau Drumul catre Golgota (1922-1941) sunt cele doua mari romane publicate de catre scriitor. a publicat si numeroase piese de teatru. Romanele Aelita (1923) și Hiperboloidul inginerului Garin (1927) au avut o popularitate imensa, iar în 1924, primul dintre ele a fost ecranizat. Tolstoi a scris mai multe carti pentru copii; Copilaria lui Nikita a fost prima, o descriere a primilor ani ai fiului sau. A scris si o adaptare a faimoasei povesti italiene Pinocchio, reintitulata Aventurile lui Buratino sau Cheita de Aur. Buratino (personajul principal) a devenit rapid foarte popular printre cetatenii sovietici de toate varstele. Mai multe filme produse in perioada in care inca exista Uniunea Sovietica se bazeaza pe romane scrise de Tolstoi.