Alexei Nikolaevici Tolstoi este un autor rus, specializat în romane istorice. A influențat literatura rusă, iar numeroase filme din categoria SF au la bază operele sale.
A scris, de asemena, numeroase cărți pentru copii, cea dintâi și, probabil, cea mai cunoscută fiind Copilăria lui Nikita în care descrie primii ani din viață ai fiului său.
Tolstoi plecă din Rusia în 1917, în plină desfășurare a Revoluției Bolșevice și se refugiază în Europa Occidentală. Revine pe tărâm rusesc abia în 1923, devenind un aprig susținător al regimului cominist.
Calvarul apare la Editura Cartea Rusă, în 1945, sub formatul a 3 volume. Romanul urmărește evoluția societății rusești în perioada războiului și portretizează viața cotidiană în vremuri de instabilitate politică.
Tolstoi zugrăvește o lume care, deși aflată în declin, încă mai crede în iubire și în sentimente nobile. O lume în care primează dragostea, o lume în care oamenii încă sunt capabili să facă alegeri cu inima. Într-o epocă instabilă, guvernată de un sistem comunist atotputernic, autorul menține vie speranța oamenilor de rând, convingându-i că iubirea este singura cale de salvare.
Tolstoi ilustrează o societate în decădere, guvernată de o clasă politică cu idei confuze. Autorul face numeroase comparații, amintindu-și cu nostalgie de perioada strălucitoare a Rusiei de altădată. În prezentul lui Tolstoi, oamenii se pot salva doar sperând și luptând pentru idealuri lăsate în uitare.
Konstantin Fedin, poet rus, avea să îl asemene pe Tolstoi cu Victor Hugo. Ambii, susține Fedin, au conturat în operele lor lumi în care ființa umană are dreptul la fericire, dincolo de orice opreliști impuse de societate.
Cele trei volume, "Dimineața mohorâtă", "Anul 1918" și "Surorile", sunt disponibile pe site-ul nostru.