Alexis de Tocqueville , considerat drept unul din cei mai mari gânditori și istorici francezi din toate timpurile, s-a născut în Paris, la 29 iulie 1805. Scriitor de excepție, dar cu o aversiune fantastică către umanism, a fost unul din cei care a pus bazele sociologiei.
Aparținând unei familii de nobili din Normandia, a avut parte de o educație deosebită. Educația primită de la un abate jansenist și cursurile de drept și istorie urmate la prestigioase universități, i-au servit ca bază pentru ceea ce avea să devină. Odată intrat în magistratură, pornește într-o călătorie în SUA și petrece acolo nouă luni. Voiajul avea să fie cea mai bună sursă de inspirație în scrierea celei mai cunoscute opere a sa, “Despre democrație în America“.
Devenit un excelent deputat în perioada Monarhiei din Iulie și participând la instaurarea celei de-a Doua Republică, a reușit să influențeze definitiv clasa politică. Decide să se retragă din această zonă odată cu lovitura de stat a lui Louis Bonaparte.
Datorită liberalismului politic de care a dat dovadă și a influenței pe care a avut-o asupra multor generații de istorici, Tocqueville este apreciat drept unul din părinții filozofiei istoriei și al sociologiei. La baza acestor afirmații stau și celebrele sale opere, “Vechiul regim și revoluția“ , “Despre sistemul parlamentar al Statelor Unite și aplicarea sa în Franța“. Observațiile sale în ceea ce privește urmările Revoluției Franceze reprezintă cheia către înțelegerea evoluției societăților moderne.
Alexis de Tocqueville moare în Franța, la 16 aprilie 1859.
Lucrarea “Despre democrație în America“ a apărut inițial în 1835, la editura Saunders and Otley. La scurt timp, autorul a publicat în 1840 și cel de-al doilea volum. Tocqueville a dorit să examineze în detaliu revoluția democratică, despre care credea că a avut loc în ultimele sute de ani. Inspirația lucrării a reprezentat-o călătoria din America, unde a studiat sistemul penitenciar.
Încă de la început sunt descrise schimbările condițiilor sociale, punctându-se că în ultimii 700 de ani condițiile sociale au devenit relativ egale. Aristocrația, credea autorul, dispărea treptat pe măsură ce lumea modernă experimenta efectele benefice ale egalității.
Sunt tratate aspecte importante precum întemeierea puritană, constituția federală și situația socială a femeilor. Autorul a căutat să aplice aspectele funcționale ale democrației din SUA în deficiențele democratice din Franța. A speculat intens asupra viitorului democrației în SUA, discutând posibilele amenințări. Observă că un rol important l-a avut și religia.
Analiza perspicace a societății politice a fost completată în volumul doi de descrierea societății civile în sfera afacerilor private. Se subliniază că mecanismele sociale prezintă o serie de paradoxuri, idee cunoscută ulterior sub numele de efectul de Tocqueville.
Popularitatea operei a fost una extrem de mare, atât în Europa cât și în SUA. Gânditorul a reușit să anticipeze potențialul asupra abolirii sclaviei, dar și o eventuală rivalitate dintre superputerile Rusia și SUA. Cercetătorii și criticii au concluzionat că prezicerile scriitorului au fost corecte și extrem de bine exprimate. Ideea cum că democrația a avut unele consecințe nefavorabile a fost scoasă la lumină pentru prima dată, lui Tocqueville fiindu-i recunoscut geniul excepțional.
În anticariatul nostru, opera poate fi regăsită în mai multe ediții, dintre care amintim: Humanitas (1995), Humanitas (1992), Humanitas (2005).