Alice Munro este cunoscută la nivel internațional pentru o serie de lucrări pline de farmec și sensibilitate. Autoarea are darul de a transforma orice povestire într-o incursiune literară extraordinară, iar personajele sale capătă valențe incredibile.
“Dragă viață” este una dintre cele mai căutate scrieri pe care Munro avea să ni le ofere, iar capacitatea sa de evocare este una magistrală, care ne va uimi de fiecare dată, cu fiecare personaj, cu fiecare poveste în parte. După cum ne-a obișnuit, Munro face o declarație universală vieții și ne expune povești captivante despre oameni și legăturile dintre aceștia. Cumva, autoarea se întoarce în timp și dă viață unor istorii demne de dat mai departe. Poveștile semnate de aceasta ne vor copleși și impresiona încă de la primele paragrafe, iar eroii sunt parcă rupți dintr-o lume la care nu avem acces. Scriitoarea se inspiră din locurile pe care avea să le viziteze și din poveștile oamenilor pe care i-a cunoscut de-a lungul vieții. Un amestec nebunesc de ficțiune cu realitate, de trăiri contradictorii și personaje parcă prinse în capcana timpului, un tumult de amintiri trufașe, care revin din când în când și apasă pe umerii personajelor – acestea sunt principalele elemente pe care le exploatează Munro în opera de față.
„Dragă viață” este asemenea unui jurnal personal pe care autoarea ni-l dăruiește fără să stea prea mult pe gânduri, iar dezvăluirile pe care le vom descoperi ne vor surprinde puternic. Cartea debutează brusc, cu un amalgam de gânduri personale și subiective pe care Munro le așterne, parcă în grabă, pe hârtie și ni le împărtășește timidă.
Emoția ne lovește încă de la început, iar regretele personale ale autoarei par să ne trezească și nouă gânduri și angoase despre trecut și despre greșelile făcute și imposibil de reparat. Lucrarea este o incursiune fascinantă prin viață și prin experiențe diverse, cu care fiecare dintre noi ne confruntăm de-a lungul timpului. Munro evocă fascinant binele și răul, grija, frica, fericirea și dragostea, iar cititorii săi vor fi curioși să afle unde duce această pledoarie pentru cinstirea vieții, oricât de grea ar părea aceasta.
Personajele pe care Munro le creează sunt inegalabile, parcă ireale și poartă cu sine fel și fel de secrete. Noi, cititorii, ne identificăm cu acestea și suntem prinși într-un carusel al emoțiilor fără precedent. Urmărim cu interes ce se petrece cu fiecare paragraf și suntem curioși să aflăm dacă autoarea ne mai pregătește și alte surprize. Dragostea și neputința împlinirii ei sunt principalele teme ale lucrării, iar chinurile prin care trec eroii săi pentru iubire sunt de-a dreptul teribile. Scriitoarea ne vorbește, de asemenea, și despre răzbunare și puterea iertării, despre calea către împlinirea destinului și despre uitare.
Cursa literară pe care autoarea ne-o propune este diversă, plină de obstacole, plină de viață și menită să ne determine să conștientizăm cât de scurtă este această călătorie prin lume. La finalul manuscrisului suntem copleșiți de o multitudine de idei și sentimente contradictorii, care ne învăluie și de care ne vom elibera abia după ce vom înțelege adevăratul sens al vieții.
Cartea este disponibilă pe site-ul nostru în mai multe ediții, dintre care amintim următoarele: Litera (2014), Litera (2017).