Alice Munro este o scriitoare canadiană de mare succes, iar lucrările sale sunt pline de farmec și distribuite la nivel internațional. Scrierile sale sunt pline de pasiune, descrise într-o manieră idilică, iar personajele sunt purtătoare de visuri mărețe și greu de îndeplinit. Munro este atrasă de literatură încă din copilărie, iar primele sale scrieri le consemnează într-un jurnal pe care îl va da publicității câțiva ani mai târziu. Scrie, în primă fază, nuvele și proză, iar poezia o atrage, însă nu îndrăznește să publice și versuri. Primește numeroase distincții literare și este apreciată la nivel internațional pentru literatura diversă pe care o oferă publicului său. Personajele sale sunt prinse în tot soiul de povești complicate, fragile și purtate într-o lume în care suferința și împlinirea se îmbină magistral.
Autoarea scrie despre viață, despre suferință, iertare și fericire, evocând magistral aceste sentimente. Operele sale sunt de o candoare greu de explicat, iar personajele feminine sunt aduse întotdeauna în centrul acțiunii. Deopotrivă, femeile și bărbații roiesc în jurul unor idealuri greu de atins și urmăresc visuri complicate, diverse și nemărginite. Lumea lui Munro este fantezistă și realistă în același timp, iar contrastele pe care le folosește ne vor fascina încă de la primele paragrafe.
„Prea multă fericire” este o lucrare extrem de cunoscută, pe care Munro o oferă publicului fără să aibă așteptări prea mari. Spre propria-i surprindere, cartea este extrem de populară la nivel mondial și va fi tradusă în mai multe limbi de circulație internațională. Celebritatea scriitoarei sporește astfel, iar opera este utilizată drept sursă de inspirație pentru cei aflați la început de carieră ori adaptată pentru piese de teatru și producții cinematografice.
Cartea are în prim plan povești fascinante, pline de suișuri și coborâșuri, parcă menite să ne determine să conștientizăm realitatea zilelor pe care le trăim. Suntem, așadar, martorii unor istorii imaginate de Munro, ale căror personaje sunt cuprinse într-o rocadă nemaipomenită, cu bune și rele. Lucrarea conține mai multe povești sensibile, care mai de care mai interesante și mai palpitante, cu personaje complexe, atent construite și care ne vor impresiona până la lacrimi. O fetiță își ajută patronul bolnav de leucemie, o mamă se luptă singură cu greutățile vieții, doi îndrăgostiți luptă să fie împreună în ciuda tuturor obstacolelor, un fiu își părăsește familia fără vreo explicație, iar un tată își ispășește pedeapsa pentru crimă într-o închisoare de maximă securitate. Toate acestea sunt cuprinse în volumul cel mai titrat pe care Alice Munro avea să ni-l ofere, iar publicul va fi surprins să descopere latura psihologică a scrierilor sale.
Autoarea pune mare accent pe sensibilitate, pe emoție și pe trăirile contradictorii ale personajelor sale. Munro este o povestitoare desăvârșită, plină de farmec și înzestrată cu un talent de evocare nemaipomenit. Poveștile sale sunt vizionare, autentice, răsfrângeri absolute ale realității sale ori închipuiri fanteziste creionate sub forma realității.
Fiecare poveste are propriile sale personaje, care ascund secrete nebănuite și urmăresc să scape de angoase și frici ale trecutului îndepărtat. Deși par a nu se lega între ele, toate poveștile acestui volum au în comun sensibilitatea eroilor și lupta acestora pentru a-și duce misiunea la bun sfârșit.
Cartea poate fi găsită pe site-ul nostru în mai multe ediții, dintre care vom aminti următoarele: Litera (2017), Litera (2013).