Alistair MacLean este unul dintre cei mai apreciați scriitori la nivel internațional, cunoscut în special pentru scrieri precum „Tunurile din Navarone”, însă trebuie spus că nu aceasta va fi singura scriere semnată de autor. Autorul avea să devină cunoscut îndeosebi pentru lucrările de tip spionaj, thriller și acțiune, însă va cocheta cu proza scurtă și chiar cu articolele de presă. Mare parte din scrierile acestuia au fost aduse pe micul ecran in ecranizări de milioane, cu distribuții de zile mari.
Astfel, lucrarea de față este cumva diferită de tot ceea ce ne-a adus MacLean până acum. Deși se încadrează cumva în seria de lucrări de suspans, opera aduce un iz nou, inovativ și plin de neprevăzut. Opera va fi ecranizată de studiourile de la Hollywood, cu Eva Longoria în rol central, iar publicul va fi încântat de rezultat. Ecranizarea respectă întocmai scrierea originală, iar acesta este un mare plus.
Revenind la cartea lui MacLean, aceasta este o poveste stranie, amuzantă și plină de neprevăzut. Cumva, modernitatea a adus în imaginarul colectiv normalizarea unor activități și deprinderi de neînțeles în trecut. Astfel, mersul la psiholog sau psihoterapeut devine o normalitate a epocii noi, iar de aici înainte se țes tot soiul de episoade.
Eroina noastră este Lori Gottlieb, o femeie care are de-a face cu tot soiul de oameni din postura de psihoterapeut. Astfel, prin intermediul acesteia, intrăm într-o lume nouă și privim cealaltă parte a baricadei. Nu ne-am gândit niciodată că psihoterapeutul nostru are astfel de idei năstrușnice, iar mintea sclipitoare a eroinei ne va șoca și ne va surprinde în același timp. Intrăm astfel în camera secretelor și cunoaștem personaje noi prin prisma personajului central. O epopee interesantă, o lucrare despre individ și raportarea acestuia la oameni, despre implicare și despre cum acțiunile altora se restrânge involuntar asupra vieții noastre. Cartea alternează între realism și parodie, ba chiar atinge adesea satira socială, iar manieră în care autorul își expune eroii este inegalabilă.
În peisaj își fac apariția noi și noi personaje, care mai de care mai colorate și mai interesante, iar Lori devine centrul acțiunii. Femeia se raportează diferit la fiecare personaj în parte, leagă tot felul de relații cu eroi secundari și ne expune o viziune nouă asupra vieții.
MacLean se întrece pe sine însuși, cochetează când cu descrierea, când cu suspansul și face o îmbinare deosebită a mai multor planuri narative. Ajunși la final, suntem copleșiți de o serie de relatări ale eroinei și uimiți să aflam deznodământul confesiunilor sale. Astăzi, lucrarea este disponibilă pe piața de carte de pretutindeni și se bucură de traduceri în peste 30 de limbi de circulație internațională. Pe site-ul nostru, lucrarea este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: AMB (1992), Litera (2017).