Probabil una dintre cele mai cunoscute titluri ale literaturii universale, „Tunurile din Navarone” avea să se răspândească masiv in Europa și în lume, iar creatorul poveștii să ajungă la celebritatea absolută. Cartea stă la baza unei ecranizări celebre și reprezintă chiar și astăzi o sursă de inspirație pentru scriitorii aflați la început de drum. Numele lui Alistair MacLean este strâns legat de dependența de alcool, iar reușita sa în lumea literaturii a fost multă vreme pusă sub semnul îndoielii. Totuși, scoțianul avea să ajungă la un nivel de celebritate pe care nu și l-a imaginat vreodată. În prima parte a vieții sale, MacLean este pasionat de poveștile restrânse ca dimensiuni și dorește să publice astfel numai proză scurtă. Se lasă influențat de câțiva scriitori celebrii în epocă și ajunge să scrie scurte povesti, articole de presă, poezii și chiar câteva piese de teatru. După o călătorie în străinătate, autorul își descoperă pasiunea pentru scrierile din zona thriller, iar acesta va fi punctul de pornire al lucrărilor de mai târziu.
Reușește astfel să dea naștere unor lucrări ciudate, pline de mister, care adesea vor fi comparate cu cele ale lui Edgar Wallace ori chiar cu cele semnate de Agatha Christie. Un singur aspect însă îl va diferenția de cei numiți anterior, realismul crunt al epocii pe care o portretizează.
Astfel, în lucrarea de față, MacLean nu vorbește numai despre un mister neelucidat ori vreun caz sumbru care se petrece într-un oraș necunoscut, ci aduce realitatea zilelor sale mai aproape de cititori. O insulă pe care sunt izolați câțiva soldați britanici este locul de desfășurare al acțiunii, iar de aici începe adevărata desfășurare de forțe. Astfel, îl avem în prim plan pe căpitanul Keith Mallory, priceput alpinist, căruia îi este înmânată sarcina de a escalada periculosul versant din Navarone. Alături de un grup restrâns și curajos, bărbatul pornește în aventura vieții sale și reușește să ne impresioneze cu fiecare acțiune în parte. Totuși, la capătul acestei expediții se află un țel bine întemeiat și pe care participanții la acțiune îl urmăresc cu atenție și o ambiție ieșită din comun.
Cartea este condimentată cu tot soiul de răsturnari de situație, este populată de personaje din ce în ce mai sinistre și mai complexe, iar cititorul este cumva străin în acest nou univers creat de MacLean.
Lucrarea ajunge pe piața de carte și este primită cu reticență la început, însă se bucură de un succes răsunător mai apoi. Astfel, opera se va epuiza numaidecât din stocurile editurii și va beneficia de traducere in peste 30 de limbi de circulație mondială. Astăzi, manuscrisul este disponibil pe site-ul nostru în mai multe ediții, după cum urmează: Albatros (1974), Sibila (1992), Grand (1992).