"Cum eram cândva" de Amber Smith este un roman care analizează teme precum trauma, pierderea, deziluzia și vindecarea. Cartea spune povestea lui Eden McKinley, o tânără care încearcă să depășească o experiență traumatizantă – un viol comis de fratele celei mai bune prietene. Această situație îi schimbă viața lui Eden, afectându-i viața personală emoțiile și parcursul profesional.
De-a lungul romanului, Eden își ascunde durerea în spatele unui comportament rebel, disimulând, chiar căutând să nege ceea ce i s-a întâmplat și să se desprindă de trecut. Încearcă să-și depășească suferința, având o atitudine aparent insensibilă și îndepărtându-se de toți cei dragi. Totuși, timpul trece, iar Eden conștientizează că nu poate să își învingă trauma dacă nu o recunoaște. Vindecarea vine abia atunci când acceptă ce i s-a întâmplat și învață să trăiască cu această durere. Drama fetei devine din ce în ce mai evidentă, iar autoarea știe cum să exploateze emoțiile personajul său.
Prin urmare, asistăm la o poveste plină de fel și fel de emoții negative, și parcurgem alături de eroină un drum anevoios spre vindecare. Lucrarea este scrisă într-un ton subtil, plin de emoție și devine din ce în ce mai personală. Eroina caută puterea să meargă mai departe, acceptă ce i s-a întâmplat și cucerește publicul prin naivitatea sa. Scrierea este bine ancorată în prezent, iar personajul oferă fel și fel de detalii și informații despre trecut și despre felul în care s-au petrecut atunci faptele. Avem de-a face cu un abuz fizic, cu o traumă pe care fata a trăit-o, și care o va transforma de aici înainte.
Viața lui Eden nu mai e aceeași după viol. Cumva, tânăra delimitează cele două vieți. Ea ne vorbește de viața de dinainte și viața de după traumă, iar discursul său ne emoționează și ne șochează deopotrivă. Realismul și emoția, drama și neputința – toate acestea sunt elementele cheie ale lucrării.
Scriitoarea ne va cuceri cu felul în care abordează subiectul și cu puternica tentă psihologică a scrierii sale. Așadar, asistăm la o lecție de psihoterapie, nu numai la un roman. Cartea va fi privită cu scepticism la început, iar apoi va fi considerată o reală capodoperă. Romanul va fi tradus în mai multe limbi străine și chiar va servi drept sursă de inspirație pentru autorii aflați la început de drum.
Imaginile contradictorii, fantasmele și fricile care o urmăresc pe fată sunt multiple și sunt cele care îi influențează comportamentul. Cartea este un soi de manuscris eliberator al fetei, un soi de jurnal al vieții de după un moment dramatic prin care trece. Avem de-a face cu felurite supoziții și trimiteri la cazuri de abuz din întreaga lume, iar autoarea s-a documentat mult pentru acest manuscris. Vom parcurge cu lejeritate, dar cu o ușoară strângere de inimă acest manuscris și vom avea de-a face cu o scriere originală, care ne va urmări multă vreme.
Pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, cartea este de găsit în mai multe ediții, după cum urmează: Youngart (2018), Youngart (2021).