Celebra scriitoare belgiană Amelie Nothomb debutează la doar 26 de ani cu romanul „Igiena asasinului”, roman pentru care câștigă premiile Rene-Fallet și Alain- Fournier. Publică mai apoi câte un roman în fiecare an, creațiile ei numărându-se printre cele mai importante romane vândute în limba franceză. Ea devine rapid un fenomen literar atât în Franța, cât și în Belgia și fiecare roman publicat este un bestseller. Se naște în Japonia, unde și copilărește, și experiențele trăite în cultura asiatică au o influență puternică asupra scrierilor ei ulterioare. În general, romanele scrise de Nothomb sunt destul de scurte, ușor de înțeles și se adresează unui public tânăr. Operele ei sunt destul de dinamice, aspect datorat numeroaselor dialoguri, dezbat idei insolite într-un mod distractiv, dar suficient de inteligent cât să trezească în unii cititori adevărate intrigi. Amelie Nothomb face parte din noua generație de scriitori, ea aduce un aer proaspăt în literatura contemporană și cărțile ei ridică o grămadă de întrebări interesante în rândul pasionaților de lectură, în special de science-fiction.
În anul 1996 apare la editura Albin Michel romanul științifico-fantastic „Peplum”. În limba română este tradus și publicat în anul 2007 la editura Polirom. Găsești această carte pe site-ul anticariatului nostru, precum și două ediții în limba franceză apărute la editura Albin Michel în anul 1996.
Acțiunea romanului de aproximativ 200 de pagini este plasată în anul 2580 când, o tânără scriitoare, pe numele A. N., se întâlnește cu un celebru om de știință pe nume Celsius. Cum ajunge personajul principal în anul 2580? Romanciera A.N. este internată în data de 8 mai 1995 într-un spital pentru o intervenție chirurgicală. Ea se trezește într-un loc pe care nu îl recunoaște. Aici se întâlnește cu omul de știință care îi aduce la cunoștință faptul că între momentul operației și momentul prezent s-au scurs 585 de ani. Cu toate că îi este greu să creadă acest lucru ea se va obișnui cu noua realitate. Romanul este construit sub forma unui dialog între A. N. și Celsius. Tema principala a dialogului este distrugerea orașului Pompei de vulcanul Vezuviu din anul 79 d. Hr. Se pare că omul de știință a fost nevoit să sfideze legile fizicii și s-a întors în timp pentru salvarea acestuia. Conversația celor doi este explozivă și plină de umor, împânzită de întrebări și de încercări de a pasa vina de la unul la celălalt pentru cele întâmplate.
În romanul „Peplum” observăm viziunea naratorului despre viitorul omenirii din punct de vedere politic, social și economic. Mulți critici susțin că povestea este una autobiografică, A.N. fiind chiar Amelie Nothomb și chiar dialogul din roman se bazează pe curiozitățile pe care autoarea le-a avut copilă fiind. Lectura este una ușoară, amuzantă și extrem de rapidă. Titlul romanului se pare că este dat de costumația pe care o purtau femeile în antichitate, costumație pe care o poartă și personajul principal în întreaga carte, și anume, peplum.