Scriitor francez de renume mondial, Maalouf ne cucerește prin viziunea sa extraordinară și printr-o forță evocatoare nemaipomenită. Cunoscător al mai multor limbi străine, iubitor de istorie și civilizații demult uitate, francezul reușește în scrierile sale să aducă un mix incredibil de real și ficțional. Lucrările sale sunt, cumva, inspirate din arta veche ori din scrierile civilizațiilor pierdute, cuprind personaje despre care am auzit numai la orele de istorie și rememorează vremuri de neatins. Gloria personajelor istorice pe care Maalouf le readuce la viață ne surprinde și ne îngrozește deopotrivă. Ahile, Alexandru cel Mare, Petru I, Attila ori alții asemenea vor fi eroii pe care autorul ni-i aduce în prim plan. E drept, francezul doar se inspiră din faptele de măreție ale celor amintiți anterior și reușește să creeze personaje noi, de-a dreptul fascinante.
Amestecul de cultură și civilizație, de realitate și ficțiune, de vechi și nou, va fi elementul care va declanșa curiozitatea noastră, a cititorilor avizi să aflăm cât mai multe informații despre aceste lumi străine nouă. Cu lungi pasaje descriptive, manuscrisele nu ne plictisesc, ba dimpotrivă, iar cursul acțiunii este bine închegat, completat de artificii literare mărețe.
Maalouf este un geniu literar pe care Franța ni l-a dat și de care ne vom bucura prin intermediul unor lucrări fenomenale, care vor fi traduse în numeroase limbi de circulație internațională.
„Stânca lui Tanios” apare pentru prima oară în 1993, iar faima scriitorului sporește. Lucrarea este o incursiune extraordinară în Orientul Mijlociu de la jumătatea secolului al XIX-lea, o călătorie în care istoria și legenda se amestecă senzațional. Autorul face o trecere în revistă a mai multor obiceiuri din partea locului și evocă cu blândețe viața cotidiană de la poalele munților Libanului. Călătoria noastră, a cititorilor, începe agale, iar personajele sunt purtate în incursiuni de descoperire de sine și de profundă meditație. Decorul exotic sugerează imaginația debordantă a lui Maalouf, care redă nemaipomenit vremurile demult apuse, cu obiceiurile și tradițiile lor.
Romanul se construiește ingenios în jurul lui Tanios, un personaj a cărui evoluție debutează lent. Straniu din fire, neînțeles de cei din comunitatea sa, încă de la vârste fragede, copilul se îndepărtează de lume și trăiește cumva într-un univers numai al său. Ajuns la vârsta maturității și apăsat de fel și fel de angoase, are de ales între a viețui alături de oameni cunoscuți, dar care nu îl înțeleg și a duce o viață departe de ochii lumi, în exil. Ce va alege eroul tragic al lucrării noastre? Va fi calea singurătății cea câștigătoare ori se va adapta la nedreptățile lumii sale?
Lucrarea va fi bine primită pe piața internațională și se va bucura de traducere în mai multe limbi străine. Pe site-ul nostru este disponibilă în mai multe ediții, dintre care amintim: Polirom (2004), Polirom (2017).