Unul dintre cele mai dureroase romane pe care le avem în literatura universală, avea să șocheze și să emoționeze deopotrivă. Lucrarea apare într-o perioadă complicată din punct de vedere politic, dar asta nu îi va stopa succesul.
Este anul 1922, iar contele Rostov este abia ajuns la Moscova. Se simte însingurat din camera sa de hotel și caută să observe lumea cu alți ochi. Scrie mult, despre de toate, are păreri și judecă aspru lumea care nu i se supune. Nu a lucrat niciodată, dar viața la hotel Metropola nu e chiar facilă și trebuie să facă ceva pentru a umple timpul și pentru a înțelege mai mult din existența sa. Este prins în mrejele unei vieți ciudate, a trăit într-o opulență nebunească și acum, când are ocazia să vadă cum e viața de jos, se pierde în fel și fel de detalii minore.
Tulburările politice și sociale din Moscova nu vor fi tocmai simple pentru el. Multe relații se sfârșesc brusc, altele devin aproape imposibil de păstrat, iar eroul nostru cade pe gânduri și lucrează la fel și fel de manuscrise. Bea vodcă și citește gazetele vremii. De la geamul său, de la mansardă, agitația vieții nu îl poate atinge. Este arogant peste măsură și duce cu sine toate tradițiile bolșevici ale veacului său. Își cunoaște patria,, conducătorii și cutumele, iar apoi se îndreaptă cu tărie spre alte zări, cu mintea măcar. Este șiret și reușește de fiecare dată să pună cap la cap evenimente și informații pe care le primește din afară. E straniu cum, un om reușește să controleze aproape tot dintr-o cameră de hotel.
Cartea este complexă, plină de contraste și trimiteri către perioada comunistă din Rusia, dar și către politicile patriei la acea vreme. Pe alocuri, se simte un sarcasm fin, care nu face altceva decât să cucerească audiența și să o determine să citească fiecare capitol cu nesaț. Astfel, avem de-a face cu o scriere așa cum nu ne-am fi așteptat, o lucrare de-a dreptul fenomenală, care îmbină realul cu fantezia, și politicul cu biograficul. Fiecare capitol este magistral, plin de nuanțe și idei noi, care ne vor purta în inima Rusiei de odinioară. Viața contelui se scurge treptat, între șicane și ideologii, între idei personale, subiective, și lupte pentru putere. Lucrarea este, cel puțin în partea de final, sensibilă și plină de nostalgie, iar biografia capătă un accent dramatic.
Lucrarea va crea vervă la nivel internațional și ne va emoționa peste măsură. Cumva, vom trece prin viața unui personaj extraordinar, cu defectele și calitățile sale. Rusia acelor ani ne determină să privim cu alți ochi istoria, iar cartea de față este un soi de testament al unei civilizații greu încercate. Dramele personale ale personajului central se îmbină magistral cu contextul politic al veacului. O lecție de istorie extraordinară, o lecție deviață, despre viață.
La un click depărtare, cartea poate fi găsită în mai multe ediții: Polirom (2018), Polirom (2019), Humanitas (2020).