Romanul ”Rime despre viață și moarte” este un episod biografic din viața autorului. Când mama s-a sinucis pe vremea când el era în adolescență, a rămas foarte marcat, așa că în 2002 a luat naștere romanul ce în 2015 va fi transpus în filmul cu același nume, în rol principal fiind Natalie Portman. Romanul în limba română este editat de către editura Humanitas în edițiile din 2009 și 2011.
Povestea începe în Ierusalim, orașul unde scriitorul s-a născut pe 4 mai 1939 și și-a petrecut copilăria și o parte din adolescență. Din cauza Mandatului Britanic pentru Palestina, țara care avea să devină Israel, Oz a trăit în frică și într-un război rece între cele două nații, până să înțeleagă care este de fapt adevărul. După nenorocirile ce au avut loc în Al Doilea Război Mondial, casa lui a devenit Israelul pentru că ar fi fost periculos să mai rămână acolo unde era o țintă clară pentru naziști. Chiar și așa, o parte a familiei sale a murit în Holocaust, însă familia sa a fost bine până într-un punct. Anul 1952 avea să devină începutul sfârșitului, tocmai de aceea și titlul ca o metaforă. Mama sa a intrat într-o depresie severă și cum pe vremea aceea nici nu se cunoștea prea bine această boală, aceasta s-a sinucis cu o supradoză de somnifere. O jumătate de secol mai târziu, Amos încă suferă după ea și nu înțelege care a fost realul motiv pentru care a făcut-o.
A rămas în casă cu tatăl său pentru puțin timp, apoi s-a mutat la Kibbutz Hulda, un cartier evreiesc din Israel. În anii petrecuți aici a întâlnit foarte mulți oameni interesanți care l-au învățat tainele vieții și care l-au ajutat să treacă peste toate ororile, primindu-l aici ca într-o familie. Relația cu tatăl său a rămas una tensionată și din această cauză a ales să își schimbe numele de botez ”Krausner”, un nume est-european, în ”Oz” un nume evreiesc ce însemnă noroc. Și mama și tatăl său erau intelectuali, însă doar ea l-a învățat câte ceva din fiecare domeniu, tatăl său, care știa 17 limbi, i-a interzis să cunoască altceva decât ebraica, ceea ce a amplificat și mai tare distanțarea dintre cei doi.
Pe măsură ce a crescut, a devenit tot mai curios în istorie și politică, iar unchiul său, istoricul Joseph Klausner, l-a ajutat să își clădească cunoașterea până la cel mai înalt nivel.
Cariera sa literară a început odată cu romanul ”Al meu Michael” care a devenit rapid un bestseller și a fost tradus în peste 10 limbi. Printre cele mai semnificative romane se numără: ”Cutia neagră”, ”Dintr-o dată în adâncul pădurii” și ”Pacea perfectă” care i-au adus autorului un palmares impresionant de premii. De la primul, Premiu Literar din Holon, în 1965, pentru o serie de povești foarte puțin cunoscute publicului larg, până la premiul Franz Kafka în 2013, autorul a uimit cu peste 40 de romane, cele mai multe scrise vreodată de un scriitor israelian.
Amos Oz moare de cancer în 2018, la vârsta de 79 de ani și lasă în urmă o serie de cancanuri stârnite de fiica sa.