Amos Klausner s-a născut pe 4 mai 1939 în Ierusalim, într-o familie de intelectuali. Copilăria sa a fost destul de agitată pentru că în timpul războiului multe din rudele sale de origine evreiască au decedat în Holocaust, iar când avea numai 13 ani, mama sa s-a sinucis. Niciodată nu a fost apropiat de tatăl său pe care l-a judecat foarte aspru că nu a vrut să îi împartă cunoștințele lingvistice, obligându-l să învețe numai ebraica, așa că la 16 ani și-a schimbat numele în Amos Oz.
Amos a studiat mult, a urmat Universitatea Ebraică din Ierusalim, iar mai apoi Oxford, însă viața l-a adus pe alte meleaguri și a ajuns să lucreze în armata israeliană timp de aproape 10 ani. Poate vă întrebați cum a reușit totuși să câștige o sumedenie de premii literare, printre care premiul Goethe, Franz Kafka și Ovid. Ei bine, prima sa carte a fost o serie de nuvele care nu a fost atât de cunoscută publicului larg însă s-a ambiționat și în 1968 a publicat ”Al meu Michael” care l-a adus în lumina reflectoarelor. Întotdeauna stilul său a fost unic, puțin romantism, puține probleme politice din țara sa, puțină biografie, și uite așa, Amos Oz a ajuns un autor de bestseller internațional cu peste 40 de romane scrise și traduse în 45 de limbi și vânzându-se cel puțin 10.000 de copii pe zi.
Romanul ”Să cunoști o femeie” a fost publicat în 1989 în limba ebraică. Edițiile în limba română au apărut începând cu anul 2004 (editura Polirom) și au continuat până în 2015 (editura Humanitas).
Facem cunoștință cu Yoel Ravid care dorește să se mute cât mai repede din vechea sa casă, însă când agentul imobiliar îi prezintă o casă superbă în Tel Aviv, acesta o ignoră total. Cu toate acestea observă o sculptură ce are forma unei feline prădătoare fără ochi și în acel moment spune că va lua casa chiar dacă nu a văzut nici măcar o cameră.
Soția lui a murit într-un accident cu ceva timp în urmă, așa că în noua casă va locui el împreună cu fiica sa și bunicile ei. A lucrat în Serviciul Secret Israelian timp de 23 de ani iar acum, ieșit la pensie, este mai fericit ca niciodată pentru că în sfârșit își poate petrece timpul cu familia. Fiind însă singur în cameră, încep să îl bântuie amintiri despre soția sa, cum s-au cunoscut într-o misiune secretă, cât de mult se iubeau, căsătoria lor și cum viața sa a fost din ce în ce mai bună alături de ea. Ca să scape de aceste gânduri a început să gospodărească: să se ocupe de grădină, să gătească, însă aceste lucruri întăreau și mai tare golul din el.
Tot acest romantism al său duce în spate și un mare bagaj de secrete pe care nimeni nu le știe. Tot ce se întâmpla în misiunile secrete, tot ce nu știa soția sa despre mariajul lor, moștenirea românească despre care mama sa a evitat să îi vorbească, sunt doar o parte din ceea ce face cartea atât de interesantă.