Amy Tan are acum 70 de ani și de-a lungul vieții a reușit să uimească cu romanele sale pline de cultură și experiențe de viață. A obținut doctoratul la Universitatea din California iar în 1987 a publicat primul său roman, Obraji de pește. Până să devină o scriitoare cunoscută a avut zeci de meserii cum ar fi barman, scriitor de articole financiare sau bucătăreasă, însă visul ei a reușit să prindă contur și acum întreaga planetă o cunoaște. Pe lângă cariera de scriitoare, a fost și cântăreața de rezervă a unei trupe rock americane și a fost o filantropă de zile mari.
Romanul "Club norocoaselor" a fost publicat pentru prima dată în 1989 la editura GP Putnam. În limba română apare la editura Polirom în 2005 și 2013. Criticile au fost împărțite, de la păreri precum "singurul lucru negativ este că nu o să îl mai pot citi pentru prima dată" până la "total lipsit de autenticitate și rasist" însă per total, oamenii au fost încântați de ceea ce au citit, doar nu degeaba a ajuns best-seller în întreaga lume. De asemenea, romanul a fost adaptată în filmul unanim din 1993 în regia lui Wayne Wang și în piesa de teatru americană produsă de Susan Kim.
Avem parte de șaisprezece capitole interconectate în patru capitole ce spun povestea a patru mame de origine chineză ce au dat naștere fiicelor lor în Statele Unite. În 1949 acestea încep să se întâlnească periodic la prima Biserică Baptistă Chineză din San Francisco pentru a juca Mahjong și a-și povești viețile. Fiecare dintre ele are dreptul la replică, așa că haideți să începem cu Jing-Mei Woo, fiica femeii ce a înființat clubul norocoaselor. Mama sa, Suyuan, a fost căsătorită cu un ofițer ce lupta în cel de Al Doilea Război Mondial. Din această cauză ea a fost nevoită să își abandoneze casa și fiicele gemene și să fugă în Statele Unite unde s-a căsătorit cu Canning Woo și i-a dat naștere ei. De-a lungul anilor au tot încercat să afle ceva despre gemene însă în zadar iar când Jing-Mei a preluat clubul, a continuat căutările cu ajutorul membrelor. Așa află că sunt în viață și își propune să meargă în China pentru a le găsi și a le da vestea că mama lor a decedat. Waverly Jong, una dintre copile, ne povestește despre cum a început să joace șah încă din copilărie. A început prin a-i învinge pe frații ei, apoi pe bătrânii din parc urmând ca la vârsta de nouă ani să devină campioană națională. Mama sa, Lindo, o prezenta ca pe un trofeu, o reușită a ei, ceea ce o nemulțumea pe fată având în vedere că niciodată nu a jucat șah cu ea. Acest lucru a dus la o confruntare de zile mari între cele două chiar în clubul norocoaselor.
Dacă vreți să aflați și celelalte povești, vă îndemn să deschideți chiar acum cartea pentru că sigur vă veți atașa de câteva personaje.