Despre Anatole France
Jacques Anatole Francois Thibault, cunoscut drept Anatole France, a fost un scriitor francez, poet si autor de romane, cunoscut nu doar pentru romanele sale dar si pentru articolele sale din timpul in care a lucrat ca si jurnalist. S-a nascut in 1844, pe 16 aprilie, la Paris, fiul unui vanzator de carti. Si-a petrecut o mare parte din timpul vietii sale printre carti si se pare ca era un bibliofil. Libraria tatalui sau se numea Librairie France si era frecventata de numerosi scriitori cunoscuti din acea vreme. France a studiat la scoala catolica College Stanislas din Paris. Pentru o perioada de timp, dupa absolvire, l-a ajutat pe tatal sau lucrand impreuna cu el in librarie. In anul 1876 Anatole France este numit bibliotecar in Senatul francez.
In anul 1881 devine faimos dupa ce publica Crima lui Sylvestre Bonnard, roman pentru care primeste si un premiu de la Academia Franceza. France a avut de asemenea un rol important in afacerea Dreyfus, unde a semnat un manifest creat de Emile Zola pentru a-l sustine pe Alfred Dreyfus, un ofiter evreu care la acea vreme era acuzat de spionaj pe nedrept. Scriitorul a scris despre experienta sa in aceasta afacere in romanul sau din 1901 numit Monsieur Bergeret care face parte dintr-o colectie de patru volume numita Istoria contemporana. Despre Anatole France se spune ca era foarte ironic si sceptic, fiind considerat de multi dintre criticii si cititorii sai drept autorul francez ideal in timpul sau. Felul in care scria era foarte finisat intotdeauna, avand obiceiul de a isi examina si reexamina lucrarile. Autorul a fost criticat pentru intrigile sale slabe cat si pentru lipsa sa de imaginatie creativa, insa multe din cartile sale sunt considerate remarcabile pentru ironia, pasiunea pentru justitie, claritatea si eruditia prezenta in ele.
Cartile sale au fost si sunt usor de citit, alegand sa scrie propozitii scurte, dar si carti scurte. Pe langa romanele si povestile sale, Anatole France a scris mai multe eseuri critice cat si o biografie despre Ioana d'Arc. In opinia autorului, toate lucrarile artistice trebuiau sa reflecte sufletul creatorului, iar din punctul sau de vedere cei mai buni stilisti literari erau aceia care nu incercau sa fie, ci care scriau liberi si intr-un mod natural. Era de parere ca scriitorii secolului al nouasprezecelea aveau un stil de scriere care releva prea mult efort pentru obtinerea unui efect si pentru stilul literar. Era de parere ca literatura ar trebui sa aibe ca scop idealizarea, transfigurarea vietii si ca aceasta ar trebui sa evite partile urate, oferind ca exemplu arta greceasca. Se pare, de asemenea, ca France nu aprecia realismul sumbru pentru care este cunoscut romancierul francez Emile Zola. In anul 1921 castiga premiul Nobel pentru Literatura; moare trei ani mai tarziu, in anul 1924. Este ingropat in cimitirul Neuilly-sur-Seine de langa Paris.