Insula pinguinilor este o satiră istorică de ficțiune scrisă de către autorul francez Anatole France, publicată pentru prima dată în anul 1908 în Franța. La noi cartea a apărut inițial în anul 1930 la Editura I. Brănișteanu, fiind urmată și de ediții mai noi de la Leda, Curtea Veche sau Albatros. Puteți găsi toate aceste ediții în Anticariatul nostru online.
Anatole France a fost un poet, jurnalist și romancier francez, considerat cel mai bun om de litere din Franța, mai ales datorită notelor sceptice și ironice afișate în scrierile sale. Membru al Academiei Franceze, a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1921 și se spune că a fost un model pentru Marcel Proust și al său În căutarea timpului pierdut. France a luat parte și la celebra Afacere Dreyfus, semnând manifestul lui Emile Zola pentru susținerea lui Alfred Dreyfus, un ofițer evreu de armată, care fusese condamnat pe nedrept pentru spionaj.
Insula Pinguinilor este una dintre lucrările sale elaborate mai târziu, în care France satirizează natura umană, prin transformarea pinguinilor în oameni. În același timp este și o satiră distopică a istoriei Franței, începând cu Era Medievală.
Opera este scrisă în stilul unei cărți de istorie din secolele XVIII-XIX, fiind preocupată cu metanarative, eroi mitici, hagiografie și naționalist romantic. Scrierea este plasată într-o insulă fictivă locuită de pinguini, care exista pe coasta de nord a Europei. Istoria începe atunci când un călugăr misionar creștin ajunge pe insulă și îi vede pe pinguini ca pe o societate de nobili păgâni. Aproape orb de la reflexiile gheții polare și oarecum surd din cauza zgomotului făcut de valurile mării, călugărul îi ia pe pinguini drept oameni și îi botează. Acestă faptă îi pune probleme lui Dumnezeu, care în mod normal aprobă doar botezul oamenilor. După ce se consultă cu sfinții și teologii din Rai, Dumnezeu rezolvă dilema convertind păsările botezate în oameni, lăsând doar câteva urme are originii lor de păsări și dăruindu-le și câte un suflet.
Astfel începe istoria Pinguinia, istorie ce de aici înainte este identică cu istoria reală a Franței (și în general a Europei de vest, incluzând zonele germane și insulele britanice). Narațiunea se întinde de la Evul Mediu Întunecat, când triburile germane se luptau pentru teritorii, la Evul Mediu al eroilor cu apariția lui Charlemagne și a conflictelor cu vikingii, trecem prin Epoca Renașterii și într-un final ajungem la Era Modernă și chiar într-un viitor hi-tech, unde datorită unor campanii teroriste lumea este distrusă iar totul se reia într-un ciclu fără de sfârșit.
Cartea satirizează atât Afacerea Dreyfus, cât și istoria, politica, filosofia și teologia Europei din acele vremuri. Din când în când apar în istorisire și personaje istorice reale precum Columba și Sfântul Augustin cât și caractere fictive ce reprezintă oameni istorici.
Insula Pinguinilor este o satiră la adresa societății și naturii umane în care moralitatea, obiceiurile și originile religiei și legilor sunt cu totul luate în derâdere. France prezintă originea proprietății private printr-un concludent exemplu, în care un fermier este ucis cu brutalitate de vecinul săiu mai mare și mai puternic, care odată cu moartea celui dintâi preia și pământul acestuia.