Andre Aciman s-a născut pe 2 ianuarie 1957 în orașul Alexandria din Egipt, și a fost crescut într-o familie de poligloți astfel învățând limbile străine încă de mic. La vârsta de nouă ani familia se mută la Roma, și nu durează mult până ce emigrează la New York. Aici Andre va obține un doctorat în literatură comparată la Harvard. Încă din 1995 a început să scrie nuvele și memorii, prima dintre ele fiind Din Egipt, care a reușit să aibă succesul cuvenit încă de când a ieșit pe piață. Multe dintre eseurile sale le puteți găsi în ziarul The New Yorker, chiar și online, și în New York Times.
Romanul "Strigă-mă pe numele tău" a fost primul pe care autorul l-a publicat în cariera sa. Acesta a apărut în 2007 la editura americană Farrar iar în limba română de abia în 2019 la editura Polirom, ediție ce va fi urmată de cea din 2020.
În perioada anilor '80 Elio Perlman avea 17 ani și locuia cu părinții în Italia. În fiecare vară părinții dădeau ocazia unui doctorand să locuiască împreună cu ei și să învețe meserie de la tatăl lui Elio, lucru ce îl deranja pe adolescent pentru că trebuia să elibereze de fiecare dată dormitorul. Oaspetele de anul acesta era Oliver ce era fix opusul lui Elio. Totuși sentimentele lui încep să își facă apariția și recunoaște că este bisexual. Îi era teamă de un refuz din partea lui Oliver pentru că acesta era evreu și religia sa era strictă, însă între ei are loc un sărut pasional. Când Elio încearcă să facă o mișcare indiscretă, Oliver îl respinge. În zilele următoare vor fi reci unul cu celălalt însă într-o noapte decid să facă dragoste pentru a vedea dacă împărtășesc aceleași sentimente și decid că nu ar fi bine să formeze un cuplu. Înainte de a se întoarce în Statele Unite, Oliver decide să petreacă câteva zile la Roma împreună cu Elio iar tristețea începe să apară pe măsură ce dormitorul băiatului revine la forma inițială. Cincisprezece ani mai târziu Elio îl vizitează pe cel de care încă este îndrăgostit însă el avea deja o familie formată și doi copii. Sentimentul de gelozie începuse să îi strice zâmbetul cu care venise, dar realizează că oamenii pot duce și vieți paralele. Povestea lor nu se termină aici, ci peste încă 20 de ani când se reîntâlnesc.
Recenziile în proporție de 99% au fost pozitive, fiind considerat cel mai bun roman lgbtq scris vreodată. Încă din prima săptămână a reușit să vândă 10.000 de exemplare și pe măsură ce anii au crescut, acest număr s-a înzecit. Un film a fost realizat de Luca Guadagnino la finalul anului 2017 și, în același an, a apărut și cartea audio citită de Armie Hammer.