Despre Andre Gide
Andre Gide, pe numele sau complet Andre Paul Guillaume Gide, a fost un scriitor de origine franceza, faimos pentru lucrarile sale autobiografice precum si pentru stilul sau literar franc. In multe dintre lucrarile sale literare se poate observa efortul sau pentru a atinge onestitate intelectuala fara a-si trada propriile valori.
Scriitorul s-a nascut in Paris, pe 22 noiembrie, anul 1869, intr-o familie protestanta, avandu-l ca tata pe Paul Gide, un profesor de drept, iar ca mama pe Juliette Rondeaux, o adepta a teologiei calviniste. O parte buna a educatiei sale a primit-o in privat, acasa. A devenit un scriitor foarte bun la o varsta tanara, publicandu-si primul sau roman la varsta de doar 21 de ani, in 1891, Les Cahiers d'André Walter. Este considerat in general, de catre multi, ca fiind unul dintre cei mai prolifici si cunoscuti scriitori ai secolului 20. A scris, de asemenea, multe carti de calatorie, care sunt inspirate din propriile sale calatorii in URSS, Africa etc. Printre acestea se numara Calatorie în Congo din 1927 si Întoarcerea din URSS din 1936. In opinia proprie a autorului, cea mai importanta lucrare a vietii sale este Corydon, publicata pentru prima data in format complet, in limba franceza, in anul 1924, urmand sa apara si in Statele Unite in 1950. Corydon trateaza homosexualitatea in patru dialoguri socratice, un tip de proza literara care discuta in general probleme morale sau filosofice intre doua sau mai multe caractere. Andre Gide a fost, intr-adevar, homosexual, lucru pe care l-a recunoscut in cartile sale. In pofida faptului ca un numar dintre prietenii sai l-au avertizat sa nu scrie si sa nu publice cartea, pentru ca-i va face rau, scriitorul a continuat sa faca ceea ce a crezut intotdeauna ca este lucrul corect. In 1947, Andre Gide primeste Premiul Nobel pentru Literatura.
In anul 1951, pe 19 februarie, la varsta de 81 de ani, Andre Gide moare la Paris. Aproximativ un an mai tarziu, in 1952, biserica romano-catolica include lucrarile scriitorului pe listaa cărţilor interzise listă cunoscută ca Index Librorum Prohibitorum, publicatii considerate drept eretice sau care incalca anumite reguli morale, carti interzise de a fi citite de către catolici.