Andre Maurois este pseudonimul folosit de scriitorul și eseistul Emile Salomon Wilhelm Herzog, născut în 1885, în Franța. Provine dintr-o familie de evrei bogați și beneficiază de studii superioare, la Rouen. Își ia diploma în litere și, o bună perioadă de timp, conduce fabrica deținută de familia sa. Se înrolează în armată și servește drept ofițer pe perioada Primului Război Mondial. Experiențele de pe front vor reprezenta surse de experiență pentru numeroase scrieri, precum „Tragedie în Franța”. În anul 1947 își însușește legal pseudonimul Andre Maurois.
Romanul său de căpătâi este „Tăcerile colonelului Bramble", operă literară marcată de un realism tranșant.
„Climate", roman epistolar, considerat cea mai importantă opera a autorului francez, publicat pentru prima dată în 1928. Personajul principal al cărții este Philippe Marcenat, îndrăgostit de Odile. Relația celor doi devine din ce în ce mai complicată, iar atitudinea bărbatului duce treptat la degradarea legăturii dintre cei doi.
În prima parte a romanului ne este descrisă personalitatea personajului principal. Avem de a face cu un personaj misterios, dominat de frici interioare nespuse, plin de suspiciuni și guvernat de gelozie. Pe de altă parte, „o cunoaștem” pe Odile, fire calmă, dominată de o frivolitate fără margini și care nu depune nici cel mai mic efort pentru a diminua nesiguranța bărbatului de lângă ea.
Cea de a doua parte a romanului este evocată de o voce străină, cea a Isabellei. Isabella este cea de a doua soție a morocănosului Phillipe. Aceasta se dovedește a fi o fire nobilă, de o sinceritate aparte și dornică să aibă o căsnicie trainică și liniștită. Avem astfel o antiteză între cele două femei, între stilul de gândire și maniera de raportare la relația nocivă cu bărbatul capricios. Pe parcursul romanului, reușim să înțelegem personalitate lui Phillipe și chiar empatizăm cu trăirile acestuia.
Maurois pune accent pe detalii și dorește să ne elucideze abia spre final misterul comportamentului lui Phillipe. Înțelegem doar că acțiunile sale au impact negativ major asupra celor două femei din viața sa. Dacă Odile se arată la început rece în fața comportamentului partenerului său, observăm, pe parcursul romanului, că este afectată de abandonul acestuia. În cealaltă tabără se află Isabella, această încearcă din răsputeri să creadă în latura pozitivă a lui Phillipe, în sentimentele acestuia și chiar în relația lor.
Romanul capătă pe alocuri accente psihologice, iar personajele sunt analizate din punct de vedere psihic și moral.
Succesul cărții a fost unul răsunător în întreaga lume, reprezentând sursă de inspirație pentru autorii aflați la început de drum și operă de studiu în numeroase universități.