Andre Maurois este cunoscut la nivel internațional pentru lucrările sale biografice, care vor face înconjurul lumii, însă aceste nu vor fi singurele manuscrise pe care le va oferi umanității. Cartea intitulată sugestiv „Pământul făgăduinței” avea să surprindă publicul de pretutindeni, iar, mai apoi, sa devina o scriere de referință în literatura universală. Totuși, numele lui Maurois este strâns legat de biografiile capetelor încoronate ori al celor mi-a importanți oameni ai veacului său. Călătorind prin lumea întreagă, cu studii temeinice de istorie și filosofie, autorul reușește să îndepărteze orice urma de scepticism și să reîntregească istoria. Ideile și convingerile personale ale scriitorului vor fi atent aduse în prim plan, iar subiectivismul acestuia pe anumite porțiuni trece aproape neobservat.
Maurois un artist și, pe lângă activitatea sa literară, încearcă să ia parte la diverse activități culturale, sa se implice în societatea vremurilor și să lase în urma sa o moștenire fascinantă.
Ajunge sa străbată Franța în lung și-n lat, iar mai apoi este atras de aceștia Angliei, pe care o explorează și o cultiva in lucrările sale de căpătâi. În cartea preferata însă, Maurois se ține cumva mai la distanta de politica și pune mai mult accent pe alte aspecte ale vieții. Adesea, suntem uimiți de maniera de evocare a acestuia și încercăm să înțelegem cum se raporta la vremurile pe care le trăia. Nu cunoaștem motivele pentru care autorul își va denumit lucrarea prezentă în felul acesta, dar esența este de-a dreptul fascinantă. O istorie desăvârșită despre sacralitate, război și pace, despre reușită și eșec, despre națiuni și capete încoronate, despre iluzia unei lumi mai bune și despre relațiile dintre oameni.
La o analiză mai atentă, cartea este o epopee aerisita, greu de crezut și ușor de asimilat, plină de personaje care mai de care mai interesante și cu un suspans ușor de controlat. Fără să aibă o acțiune bine definita ori scene de maxima tensiune, lucrarea ne induce o stare de bine, ne determină să înțelegem mai bine istoria omenirii, sa ne raportam mai bine la imaginarul colectiv și să retrăim timpuri demult apuse. Trimiteri către alte perioade ori către personalități ale culturii anglicane ne vor fascina și uimit în același timp, iar maniera de abordare folosită de scriitor ne va determina sa urmărim manuscrisul până la final. Cartea ajunge rapid pe piața din întreaga lume și este amplu discutată și contestată. Ideile lui Maurois sunt de-a dreptul inovative, iar maniera în care reinterpretează istoria va fi contestată de mulți sceptici. Cartea va fi reeditată câțiva zeci de ani mai târziu, iar mai apoi va fi tradusă în peste 30 de limbi de circulație mondială și distribuită masiv pretutindeni. Astăzi aceasta poate fi găsită pe site-ul nostru in mai multe ediții, după cum urmează: Colloseum (1993), Eminescu (1979).