Timpul rugului aprins


Andre Scrima - Timpul rugului aprins
Andrei Scrima ete unul dintre cei mai cunoscuți teologi pe care țara noastră avea să-i ofere literaturii europene. Născut și crescut într-o familie săracă, este interesat de religie și istorie și lucrează o bună bucată de vreme fel și fel de slujbe mărunte, care îl vor ajuta să supraviețuiască. Se dedică întru totul spiritualității și vieții religioase, iar scrierile sale ne vor cuceri. Se dedică vieții în mănăstire și lucrează cu ardoare la multe manuscrise care vor deveni rapid cunoscute. Este unul dintre cei mai cunoscuți oameni din branșă, iar pledoariile sale vor inspira populația și vor crea noi itinerarii de gândire. Adesea, este comparat cu Arsenie Boca, dar va fi cunoscut cu precădere pentru originalitatea sa, iar comparația aceasta se va diminua cu timpul. Cunoscător al unor scrieri epice, cu pledoarii despre Platon și nu numai, avea să trezească simpatia intelectualilor vremii, dar și ura altoca, care nu îi înțeleg viziunea.
Este influențat de numeroși teoreticieni, printre care reprezentanți de seamă ai Franței, iar emoțiile pe care le transmite ne vor cuprinde și ne vor copleși. Psionat de rugăciunea minții, acesta întocmește un manuscris extraordinar și pledează pentru spiritualitate, luciditate și împlinirea spiritului. Astfel, cartea de față este una dintre cele mai traduse din palmaresul scriitorului nostru, masiv distribuită și căutată îndeosebi de teologi și de studenții la facultățile de profil.
În scrierea prezentă, autorul nostru reușește să aducă fel și fel de informații teologice bizare, care mai de care mai interesante și le sintetizează astfel încât să le poată înțelege oricine, chiar dacă nu este pasionat de astfel de lecturi.
Cumva, autorul este inteligent și alocă multe pagini angoaselor sale lăuntrice, care îl macină vreme îndelungată. Treptat, devenim din ce în ce mai interesați de latura sociologică, dar și de spiritualitatea lumii în care trăim. Scrima este impresionat de lumea în care trăiește, pe care o evocă cu claritate și precizie, iar emoțiile sale devin rapid emoțiile noastre ale tuturor. Când ne așteptăm mai puțin, el devine un maestru pentru noi și ne ghidează într-o călătorie plină de farmec, care va lăsa urme adânci în imaginația noastră și ne va influența pe parcursul întregului manuscris. Afăm date istorice importante și luăm parte la un proces de descătușare al minții și al sufletului. Timpul petrecut la mânăstire își va lăsa amprenta asupra autorului nostru și acest fapt se va evidenția cu putere în scrierea sa. Se va concentra pe raportul dintre realitate și umbră, dintre spiritualitate și suferință, dintre fericire și pasiune, iar oamenii pe care în descrie sunt cumva o reprezentare a sa. Publicul se va adapta la maniera în care autorul scrie cu patos despre evenimente biblice, dar și despre evenimente istorice pe care nu le-am anticipat sau în care nu am crezut.
Cartea va fi foarte bine primită pe piața de carte, iar autorul nostru va fi extrem de apreciat pentru sinceritatea cu care își așterne gândurile pe hârtie. Pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, puteți găsi scrierea în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (1995), Meridiane (1997).


sus