Despre Andrei Makine
Andrei Makine, scriitorul rus naturalizat francez, nascut la 10 septembrie 1957 in Siberia ruseasca, in plina Rusie neostalinista, aflata sub conducerea lui Leonid Brejnev, se numara printre cei mai apreciati scriitori francezi contemporani.
A avut copilaria impartita intre un orfelinat si bunica originara din Franta, alaturi de care a deprins pasiunea pentru carti si limba franceza. La treizeci de ani, dupa incheierea studiilor de limba si literatura franceza si obtinerea doctoratului la Universitatea din Moscova, Andrei Makine emigreaza; se stabileste la Paris. A locuit o vreme aproape de marii scriitori francezi: Balzac, Moliere sau Hugo, intr-un cavou din cimitirul Pere-Lachaise, din cauza situatiei financiare precare. In cele din urma, sustine un nou doctorat la Paris (Sorbona) si preda o o vreme la Facultatea de Stiinte Politice, dedicandu-se dupa aceea exclusiv scrisului.
A scris primul roman in limba franceza, insa niciun editor nu i-a acordat vreo sansa tanarului autor. Atunci, pentru a fi luat in seama, a fost nevoit sa-si rescrie propriul roman in limba rusa. Volumul sau de debut, Fiica unui erou al Uniunii Sovietice, a fost publicat in 1990, care a accentuat supravietuirea in mediul politic si social nemilos al URSS. In 1995, cel mai emotionant si mai impresionant roman al sau, partial biografic, Testamentul francez, era publicat de editura Mercure de France, si fapt rarisim, premiat cu mari distincții literare, Prix Goncourt, Prix Medicis si Prix Goncourt des Lyceens. Dupa premiile obtinute, Andrei Makine a fost imediat asimilat ca scriitor francez. In 2001 incepe sa publice si sub pseudonimul Gabriel Osmonde, intrigand lumea literara cu misterul identitatii autorului. In 2005 a fost distins si cu premiul Printul de Monaco, pentru vasta sa cariera literara.
Opera: Fiica unui erou al Uniunii Sovietice (1990), Testamentul francez (1995), Crima Olgai Arbelina (1998), Recviem pentru rasarit (2000) Femeia care astepta (2004), Pamantul si cerul lui Jacques Dorme (2003), Franta pe care uitam sa o iubim (2010), O femeie iubita (2013), Patria locotenentului Schreiber (2014).