Andrei Platonov s-a născut pe 28 august 1898 la Voroneț, ce în acea vreme făcea parte din Imperiul Rus, în familia unui lucrător în metal. Urmează Școala Parohială iar la vârsta de 13 ani se angajează pentru prima dată ca ucenicul unui funcționar public. Multe meserii au urmat după iar după Revoluția din 1917 a urmat tehnologia electrică la universitatea din orașul său. La un an distanță a pornit și Războiul Civil și și-a ajutat tatăl la transportul de trupe și armament. În această perioadă începe să scrie poezii pe care le trimite la marile ziare rusești și reușește să își creeze un renume. În timp de 3 ani a scris sute de poezii, articole și proză scurtă ce mai târziu au apărut în diverse antologii. După ce s-a alăturat Uniunii Scriitorilor Comuniști a început să țină și prelegeri cu privire la orice subiect i se cerea și a fost admis în Partidul Comunist. După doar un an este dat afară și vorbește public despre comportamentul controversat al membrilor și cere să i se acorde cea de a doua șansă dar este refuzat. Din 1922 cărțile sale încep să se vândă greu pentru că lumea nu mai avea bani așa că decide să se întoarcă la meseria pe care a studiat-o pe băncile facultății. 15 ani mai târziu își reia activitatea scriitoricească și mai publică aproape zece cărți până la moartea sa din 1951.
Printre cele mai notabile titluri se numără Marea subterană, Fro sau Moscova cea fericită.
Romanul "Cevengur" a apărut pentru prima dată în fragmente între 1928 și 1929 în revista Krasnaya Nov, urmând ca ediția definitivă să fie publicată în 1972 la editura Ardis. În limba română apare în 1990 la Cartea Românească și în 2012 la editura Allfa.
Ne aflăm în Sudul Rusiei undeva intre 1910 și 1920 când războiul comunismului și nouă politică economică începeau să prindă contur. Personajul principal este Alexandre Dvanov ce și-a pierdut tatăl foarte devreme pentru că acesta era curios cum arata lumea de dincolo și a decis să se înnece. Îl întâlnește pe Stepan Kopenkin, un cavaler ce se îndrăgostește de Rosa Luxemburg și este extrem de curios. Curiozitatea de obicei omoară pisica dar Alexandre reușește să îl salveze din mâinile unor anarhiști violenți și așa ajung în orașul comunist Cevengur. Toți locuitorii aveau încredere în noul regim dar cei doi refuză să muncească și încep să se descurce cu ceea ce găsesc în natură. Burghezii îi priveau cu ură și uneori acționau ca atare și așa află că orașul era condus de Chepurny, fratele vitreg al lui Alexandre. Nu trec multe zile până ce orașul este atacat de cazaci și cadeți iar supremația lui cade pentru că aproape toată oastea își are sfârșitul. Alexandre supraviețuire dar decide să își unească sufletul cu cel al tatălui său, iar Chepurny rămâne singur pe propria sa domnie.