Despre Andrei Plesu
Om de cultura, scriitor si om politic, Andrei Plesu este nascut pe 23 august 1948, in Bucuresti. Tatal sau a fost chirurg. Scoala primara a inceput-o la Sinaia, a continuat-o in Buzau, la Parscov, si a incheiat-o in Bucuresti. A facut studiile liceale la Spiru Haret, in capitala, apoi a urmat Facultatea de Arte Plastice a Universitatii Bucuresti. Doctoratul in istoria artei pe care l-a obtinut in 1980 a avut ca titlu al lucrarii prezentate Sentimentul naturii in cultura europeana. Si-a continuat studiile intre 1975 si 1977 la Universitatea din Bonn, apoi, din 1983, timp de un an, la Universitatea din Heidelberg.
S-a inscris in Partidul Comunist Roman din perioada studentiei, fiind exclus din partid in 1982 pentru participarea la afacerea Meditatiei Transcendentale. A fost obligat sa traiasca o perioada la Tescani din acest motiv, perioada domiciliului fortat fiindu-i inspiratie pentru Jurnalul de la Tescani, aparut peste ani, in 1993. Dupa studii intra ca cercetator la Institutul de Istoria Artei si, in aceasta perioada, participa la intalnirile Scolii de la Paltinis a lui Constantin Noica, impreuna cu prietenul sau, Gabriel Liiceanu, incadrat pe un post similar la acelasi institut. Andrei Plesu incepe sa scrie carti ce vizau teme legate de morala si antropologie culturala. Prima sa lucrare publicata in 1974 in Romania este Calatorie in lumea formelor. Scosese in prealabil lucrarea Corot in 1973, in strainatate. In 1988 tipareste Minima moralia, reeditata de inca cinci ori pana in 2013. Dupa 1990 scoate aproape in fiecare an cate un volum, cele mai multe colectii de eseuri: Dialoguri de seara, Chipuri si masti ale tranzitiei, Despre ingeri, Obscenitatea publica, Despre bucurie in Est si in Vest si alte eseuri, Nelinisti vechi si noi, Parabolele lui Iisus: adevarul ca poveste etc.
Dupa caderea regimului comunist din Romania, a ocupat postul de ministru al Culturii, apoi de ministru al Afacerilor Externe. A infiintat institutul New Europe College si revista Dilema, redenumita mai tarziu Dilema veche. A fost membru in conducerea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. A participat la numeroase emisiuni de televiziune, fiind si realizator al catorva, printre care 50 de minute cu Plesu si Liiceanu, in 2011. Andrei Plesu este doctor honoris causa al Universitatii Albert Ludwig si al Universitatii Humboldt din Germania. Este casatorit cu Catrinel Maria Petrulian din 1972 si are doi fii.