Mitul Zarazei se construiește în jurul romanțelor lui Cristian Vasile, dar și în jurul unor povești aduse de Mircea Cărtărescu și alți contemporani. Cunoscătorii acestei legende se împart în două tabere. Unii spun că toată povestea ar fi ficțională, alții susțin că Zaraza a existat și era cea mai frumoasă țigancă din Bucureștiul interbelic. De-a lungul secolelor, mitul creat în jurul ei devine din ce în ce mai puternic, iar bărbații s-au îndrăgostit pe loc de femeia atât de specială care le ieșea în cale.
Într-o vreme în care majoritatea căsătoriilor erau aranjate, iar gradul de promiscuitate sporise pe la casele de toleranță interbelice, Zaraza vine ca o gură de aer proaspăt. Tânără, inteligentă, provine dintr-o familie săracă, iar farmecul său principal este zâmbetul și inocența. Se perindă prin barurile vremii și dansează pe la chermeze, lucrează cot la cot cu bărbații și visează la o dragoste nepământeană. Va reuși ea să iubească sincer? Vrăjește pe oricine îi cade în brațe și devine o prezență vie în cercurile literare. Prostituată de lux, mândră și frumoasă din cale afară, îl cucerește pe interpretul Cristian Vasile și trăiește cu acesta iubirea vieții sale, vreme de doi ani. Cei doi sunt de nedespărțit, iar dragostea Zarazei e ca focul, arde tot ce atinge. Apoi, ea stârnește gelozii în cercurile femeilor cunoscute și adesea circulă fel și fel de zvonuri. Zaraza e iubită și urâtă deopotrivă, e râvnită de bărbați și urmărită de gelozia femeilor.
Când un amant gelos o ucide pe malul Dâmboviței, Zaraza devine o legendă. Vasile Cristian suferă cumplit, iar drama îl va urmări pretutindeni. Se vehiculează că trupul Zarazei a fost incinerat și, într-un acces de nebunie, interpretul i-ar fi înghițit cenușa.
E drept, e linie fină între ficțiune și realitate, iar povestea frumoasei Zaraza a dăinuit peste secole. Fiecare capitol al cărții de față, ne poartă într-o lume nouă, interbelică, ne cucerește și ne determină să ne dorim să fi trăit pe timpul Zarazei, să fi călcat pragul hanului în care își petrecea timpul, să-i fi admirat ținuta și pantofii sclipicioși.
Totuși, de-a lungul veacurilor, s-au scris nenumărate cărți despre Zaraza și au devenit sursă de inspirație pentru cei care au dorit să aprofundeze perioada interbelică. Suntem purtați într-o călătorie nemaipomenită, care ne face să devenim nostalgici după vremuri pe care nu le-am trăit. E drept, nimeni nu știe adevărul real despre această Zaraza, dar miturile și legendele i-au sporit importanța. Ea devine un personaj simbol, un soi de femme fatale, la care sperau și visau toți junii veacului, de la cei mai săraci la cei mai bogați. Cumva, Zaraza este un personaj enigmatic și astăzi, iar studiourile au încercat să o portretizeze în filme, reclame și fel și fel de alte reprezentații artistice. Povestea Zarazei este extraordinară, iar autorul nostru reușește să ne cucerească cu descrierile sale. Cartea va fi tradusă și în limba franceză, iar pe site-ul nostru e de găsit în mai multe ediții, după cum urmează: Minerva (1998), Minerva (2000), Meridiane (1999), Univers (2003).