Despre Andrzej Sapkowski
Andrzej Sapkowski, nascut la 21 iunie 1948 in Łodz, este un scriitor polonez de fantezie. A studiat economia si, inainte de a se apuca de scris, a lucrat ca reprezentant senior de vanzari pentru o companie de comert exterior.
Prima sa nuvela, Wiedzmin (Vrajitorul), a fost publicata in Fantastyka, cea mai importanta revista literara de fantezie din Polonia (1986), si a avut un succes enorm atat la cititori, cat si la critici. Sapkowski a creat un ciclu de povesti bazat pe lumea „Vrajitorului”, cuprinzand trei colectii de nuvele si cinci romane. Acest ciclu si numeroasele sale lucrari l-au facut unul dintre cei mai cunoscuti autori fantastici din Polonia in anii '90.
Cartile lui Sapkowski au fost traduse in ceha, rusa, lituaniana, germana, spaniola, franceza, ucraineana, portugheza, finlandeza, slovaca, bulgara, sarba, engleza, italiana si suedeza.
In 2001 a fost lansata in Polonia si la nivel international o serie de televiziune bazata pe ciclul The Witcher, intitulata Wiedzmin (The Hexer). Un film cu acelasi titlu a fost compilat din fragmente din seria de televiziune, dar ambele au esuat la box-office.
Editorul de jocuri polonez, CD Projekt, a creat un joc de rol pentru PC bazat pe acest univers, numit „The Witcher”, care a fost lansat in octombrie 2007. Exista, de asemenea, o versiune mobila a jocului, care a fost creata de Breakpoint Games si este publicat de Hands-On Mobile in Europa de Vest, America Latina si Asia Pacific. Continuarea, „The Witcher 2: Assassins of Kings” a fost lansata in 2011.
Sapkowski a castigat cinci premii Zajdel, inclusiv trei pentru nuvele Mniejsze zło (1990), Miecz przeznaczenia (Sabia destinului) (1992) si W leju po bombie (Intr-un crater de bomba, 1993), si doua pentru romanele Krew elfow (Sangele spiridusilor, 1994) si Narrenturm (2002). De asemenea, a castigat Premiul Ignotus spaniol, cea mai buna antologie, pentru Ostatnie życzenie (Ultima dorinta) in 2003 si pentru Muzykanci (Muzicienii), cea mai buna nuvela straina, in acelasi an.
Scrieri: Wiedzmin (Vrajitorul); Miecz przeznaczenia (Sabia destinului, 1992); Ostatnie zyczenie (Ultima Dorinta, 1993); Cos sie konczy, cos sie zaczyna (Ceva se sfarseste, ceva se incepe, 2000) – povestiri. Krew elfow (Sangele elfilor, 1994); Czas pogardy (Vremea dispretului, 1995); Chrzest ognia (Botezul focului, 1996); Wieza jaskołki (Turnul randunicii, 1997); Pani jeziora (Doamna lacului, 1999) – romane. Swiat krola Artura. Maladie (Lumea regelui Artur. Maladie, 1995); Scrisoarea descoperita in Caverna Dragonului (Rękopis znaleziony w Smoczej Jaskini, 2001); Historia i fantastyka (Istorie si fantastica, 2005).