Andy Teylor Weir s-a născut pe 16 iunie 1972 în orașul american Davis în familia unui fizician și a unui inginer electronist. A crescut citind lucrările de science fiction ale celor mai în vogă autori ai vremii, cum ar fi Arthur C. Clark și Isaac Asimov iar la 15 ani a devenit cel mai bun programator din oraș. Facultatea a urmat-o în același domeniu însă nu a terminat-o, preferând să lucreze pentru companii de top cum ar fi AOL sau Blizzard, unde proiectul său a fost jocul Warcraft II. La vârsta de 20 de ani a început să scrie un blog online unde își posta diferite schițe sau poezii. Din 2001 până în 2008 a scris o bandă desenată numită Casey and Andy ce a avut un real succes. Pentru primul său roman, Marțianul, a dus o serie de cercetări în domeniul științific pentru a scrie totul ca la carte. Prima tranșă s-a vândut cu 99 de cenți, iar după câteva luni a ajuns best-seller. A fost adaptat într-un film doar că din cauza fricii de zbor, niciodată autorul nu a vizitat platoul de filmare. Nu multe dintre cărțile sale au fost traduse în limba română însă vă recomandăm chiar și edițiile în limba engleză pentru că sunt povesti fascinante ce vin din viitor.
Romanul "Artemis" a fost publicat pentru prima dată în 2017 la editura Crown. În limba română apare în 2019 la editura Paladin, dar pe site-ul nostru puteți găsi și edițiile în limba engleză oferite de Penguin Books și Del Rey. În anul de lansare a reușit să se claseze pe locul al șaselea în topul New York Times pentru cele mai vândute cărți iar în topul Los Angeles Times pe primul loc. A fost ales de Goodreads drept cel mai bun roman science fiction al anului, și în 2019 a primit Dragon Award și Geffen Award. În curând trebuie să apară și pelicula cinematografică unanimă produsă de 20th Century Studios.
Artemis este primul oraș de pe Lună iar afaceristul Trond Landvik îi oferă șansa lui Jasmine „Jazz” Bashara de a lucra cu el la un nou proiect. Ea era contrabandistă și portară dar de data asta trebuia să deterioreze recoltarea de anotriți. Reușește să distrugă câteva reactoare însă camerele de supraveghere o surprind și trebuie să renunțe de urgență. Când merge să îl anunțe pe Landvik, este atacată de unul dintre paznici și reușește să scape în mână cu o servietă pe care scria ZAFO. Află că asta însemnă fibră optică cu atenuare zero, ceea ce însemna o schimbare masivă în lumea comunicațiilor. De asemenea compania pentru care lucra, ce purta numele de Sanchez Aluminium, se dovedește a fi o grupare de crimă organizată.