Ann Radcliffe, născută pe 9 iulie 1764, în Londra (Anglia), este cea mai reprezentativă scriitoare engleză a stilului gotic. A fost un pionier în dezvoltarea unei literaturi a terorii, romanele sale influente distingându-se prin capacitatea lor de a insufla scene de teroare și suspans cu o sensibilitate romantică.
Cartea "Misterele din Udolpho" este un roman gotic, publicat inițial în anul 1794. Lucrările autoarei au fost printre cele mai timpurii ale genului, acestea contribuind la modelarea convențiilor genului gotic, care aveau să reziste timp de secole. Romanul prezintă convenții gotice precum: atmosfera de frică și suspans; un castel vechi, înfiorător; o eroină persecutată; bogăție excesivă; romantism; moartea și durerea; amenințarea unei prezențe supranaturale; și dragostea și lupta umanității față de frumusețea și puterea naturii. Unii critici împart genul gotic în gotic masculin și gotic feminin, Radcliffe fiind văzută ca mama goticului feminin, deoarece a fost prima scriitoare gotică proeminentă în limba engleză, dar și pentru că lucrările ei exemplifică genul. În timp ce goticul masculin preferă groaza, goticul feminin preferă teroarea psihologică. În plus, în timp ce elementele supranaturale (fantome sau monstri), din romanele gotice masculine sunt de obicei reale, în cele feminine se concetrează de obicei pe terorile minții, orice elemente supranaturale fiind explicate rațional până la finalul romanului.
Romanul "Misterele din Udolpho", cel care i-a adus faima în Anglia - în urma publicării sale fiind declarată cea mai populară romancieră a țării, spune povestea lui Emily St. Aubert, fiica adolescentă a unei familii franceze bogate. După moartea mamei lui Emily, ea și tatăl ei pornesc într-o călătorie pitorească pe coasta Mediteranei, sărbătorind frumusețea și puterea naturii. Acolo îl întâlnesc pe Valancourt, care începe să o curteze pe Emily. Cu toate acestea, atunci cand moare și tatăl fetei, aceasta este forțată să locuiască cu matușa ei, Madame Cheron, care nu arată niciun pic de afecțiune pentru Emily. Unchiul ei, un nobil italian pe nume Montoni vrea să o forțeze pe Emily să se căsătorească cu prietenul său, contele Morano. Montoni dă dovadă de o răutate ce atinge cote maxime atunci când le închide pe Emily și pe soția sa, Madame Cheron, într-un castel izolat de lume, amenințând-o pe soția sa să îi cedeze dreptul de proprietate asupra castelului, altfel acesta va ajunge pe numele lui Emily. În final, Emily scapă cu ajutorul unui admirator secret, Du Pont, care este și el prizonier, dar și al servitorilor Annette și Ludovico. Revenind la moșia matușii sale, Emily află că Valancourt a plecat la Paris, pierzându-și întreaga avere. Cu toate acestea, ea preia controlul asupra proprietății, reunindu-se în cele din urmă cu Valancourt. Evenimentele ciudate și înfricoșătoare ce au loc pe parcursul cărții se desfășoară în atmosfera bântuită a castelului solitar Udolpho, amplasat în munții Apenini, într-o zonă rurală, izolată, departe de alți oameni, și înconjurat de natura uluitoare. "Castelul e un topos dintre cele mai semnificative: el e locul unde se concentrează secretele tuturor participanților la acțiune, unde pândesc, nedeslușite, amenințările cele mai crunte. Cel din Udolpho e un adevărat 'centru al întunericului', deasupra lui plutesc umbrele unei lumi infernale. Ale unei lumi anarhice, dominate de o putere tiranică; aici, judecata rațională e pusă în primejdie de sentimentele opuse ale protagoniștilor, spaima eroinei și ostilitatea agresivă a lui Montoni. Misterele sunt legate mai curând de personaje decât de peisaj."
Cartea "Misterele din Udolpho" se regăsește pe rafturile anticariatului nostru în două ediții, și anume: Minerva (1983) și Dexon (2019).