Anna Gavalda a câștigat faima internațională cu lucrările sale pline de sensibilitate, cu personaje echilibrate, angrenate într-o poveste plină de farmec. Inspirându-se din viața trăită în tihnă în așezările provinciale de lângă capitala Franței, Gavalda dă naștere unor eroi nemaipomeniți, care se confruntă cu viața într-o manieră diferită. Iubirile Annei sunt evocate cu tandrețe, la fel și angoasele, iar femeile și bărbații duc o luptă pentru împlinirea unui ideal.
Scrierile franțuzoaicei apar în contextul unei lumi globalizate, supuse unor schimbări permanente și pline de farmec, iar autoarea reușește cu delicatețe să surprindă toate acestea într-un manuscris revoluționar. Adesea, Anna ne vorbește despre curaj, despre iertare și iubire, despre refugiu, despre vieți împlinite sau mizerabile, dar întotdeauna ne vorbește despre oameni și puterea lor lăuntrică. Stilul delicat, blândețea frazelor și descrierile minuțioase, dar deloc plictisitoare, sunt elementele care ne vor determina să o îndrăgim pe profa scriitoare a Franței contemporane.
Deși câștigă prestigiul internațional cu lucrarea „Împreună”, Gavalda are un palmares extraordinar de scrieri care impresionează și merită luate în seamă. Originale, pline de farmec și brăzdate de un aer nostalgic, lucrările cuceresc publicul din Europa și trec granițele acesteia.
„Cea care alină” este o scriere delicată, apărută pentru întâia oară în anul 2008 și prezintă povestea lui Charles, un arhitect cunoscut din Paris. Viața sa este una monotonă, îngropată în muncă, afaceri, întâlniri și termene limită, un haos general, dar care îi umple zilele posomorâte. Bărbatul se trezește din amorțeală odată cu moartea unei prietene dragi, iar de aici înainte are o revelație puternică.
Charles pornește într-o călătorie nemaipomenită, de-a lungul căreia se va descoperi pe sine și va înțelege care sunt adevăratele bucurii ale vieții.
Lucrarea pune accent pe existența extenuantă a omului contemporan și pe dezumanizarea acestuia, pe transformarea sa într-un robot programat să muncească și să ignore orice ar putea să îl determine să se abată de la cotidian. Pe de altă parte, cartea pune accent pe relația de prietenie care s-a sfârșit brusc și exploatează trăirile contradictorii pe care eroul nostru le are în raport cu acest eveniment nefast.
Suntem purtați, de-a lungul celor aproximativ 600 de pagini, într-o călătorie inițiatică și îi ținem de urât unui personaj enigmatic, care prinde treptat gustul libertății. Charles trece printr-o etapă definitorie a existenței sale, este captiv și, dintr-o dată, reușește să își elibereze mintea și sufletul, să dărâme toate barierele rutinei sale, să se redescopere și să cunoască dragostea adevărată.
Anna Gavalda face, și de această dată, o treabă excelentă, iar lucrarea va fi tradusă în peste 30 de limbi de circulație internațională. Pe site-ul nostru, la numai un click distanță, este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Polirom (2011), Polirom (2015).