Apreciată în lumea întreagă pentru celebrele sale romane gotice, dar și religioase, Anne Rice s-a născut la data de 4 octombrie 1941, în New Orleans. Este considerată autoarea cu unele din cele mai bine vândute opere, vânzările ajungând la nu mai puțin de 100 de milioane de exemplare. Datorită stilului său deosebit, dar și a temelor folosite precum dragostea, moartea sau nemurirea, încă este adorată de cititorii din lumea întreagă.
Primul său roman, “Interviu cu un vampir“ a devenit rapid bestseller internațional, fiind urmat de alte două scrieri importante: “Domnul Hristos. Plecarea din Egipt“, “Domnul Hristos. Drumul către Cana“. La scurt timp decide să se întoarcă la catolicism, motivând această alegere prin prisma dezacordului pe care îl manifesta față de poziția bisericii în ceea ce privește problemele sociale.
Cea mai cunoscută lucrare a sa o reprezintă seria “Cronicile vampirilor“, romanele devenind un adevărat fenomen în rândul cititorilor. Ceea ce puțini știu este faptul că autoarea a scris o serie de opere sub două pseudonime: Anne Rampling și A. N. Roquelaure.
Romanul “Interviu cu un vampir“ a fost scris pentru prima dată în 1973 și publicat în 1976, la editura Knopf. Opera este cea care deschide seria “Cronicile vampirilor“, aducându-ni-l în atenție pentru prima dată pe fabulosul vampir Lestat de Lioncourt. Romanul gotic a avut ca și punct de plecare o nuvelă pe care Anne o scrisese în 1968, autoarea începând să lucreze la el după moartea fiicei sale.
Misteriosul vampir Louis de Pointe du Lac își relatează povestea care se întinde pe o perioadă de mai bine de 200 de ani. Tulburat de moartea fratelui său, este abordat de vampirul Lestat de Lincourt, care îl transformă într-o creatură asemănătoare lui. Scăpând din New Orleans, Louis se hrănește cu o fată de numai 5 ani. Temându-se că va fi părăsit de prietenul său, Lestat o transformă pe fată într-un copil vampir. Claudia și Louis încep să comploteze împotriva lui Lestat, îi taie gâtul acestuia și îl aruncă într-un lac.
Ajunși la Paris, cei doi îl întâlnesc pe vampirul Armand. Convinsă că Louis o poate părăsi pentru Armand, Claudia își convinge partenerul să o transforme pe tănâra Madeleine în vampir, pentru a le servi ca însoțitor. Când cele două femei sfârșesc arse de soare, Louis și Armand decid să plece într-o lungă călătorie prin Europa. Louis este devastat și nu reușește nicicum să își revină după moartea iubitei sale Claudia.
Louis decide să se întoarcă în New Orleans și trăiește ca un singuratic, hrănindu-se cu orice persoană care îi iese în cale, fără a crea vreo legătură de prietenie. După 200 de ani de supraviețuire pe pământ, vampirul este obosit și sătul de toată durerea la care fusese supus.
Romanul a fost adaptat în anul 1994 și a avut un success atât de mare încât a fost nominalizat la mai multe premii, dintre care cel mai important a fost Globul de Aur. Deși inițial opera a avut parte de un val de critici nu tocmai favorabile, tematica și firul narativ i-au convins pe critici să aprecieze stilul nonconformist al autoarei.
Pe rafturile anticariatului nostru, romanul poate fi regăsit sub mai multe ediții, dintre care amintim: Rao (2006), Adevărul Holding (2011), Rao (1995).