Anne Rice avea să cunoască faima prin scrierile sale cu tentă gotică și accente fantastice. Deși cel mai celebru roman al său va fi „Interviu cu un vampir”, americanca reușește să aducă în fața publicului o adevărată serie fantastică. Bazându-se pe inspirația nesfârșită și pe puterea de evocare extraordinar, Rice reușește să aducă un alt tip de scriere. Fără să pornească cronologic, Rice reunește o serie de istorisiri despre vampiri și pe pune cumva cap la cap, refăcând un puzzle pe care de multa vreme îl avea în plan. Astfel, întreaga acțiune se țese în jurul vampirului decât, care va își dorește să își trăiască în tihnă existența întunecată, va dorește să ne un simplu muritor. Pe alocuri, Lestat este aproape caraghios in încercarea sa de a deveni star rock și vămile de temut. Amicii săi, Nicholas și Louis par la fel de nedumeriți și imaturi, însă în vor fi alături până la sfârșit de drum.
Autoarea construiește o antiteză interesanta intre cele trei personaje, ba chiar încearcă să ne prezinte defectele și calitățile fiecăruia. Mai târziu, pe neașteptate, Rice ne expune avantajele și dezavantajele vieții de vampir. Curios său nu, viață în întuneric nu pare chiar atât de complicată.
Lestat pornește către Paris, însă fără a urmări un anumit tel. Agale vom înțelege că discrepanta dintre vas de muritor și cea de ființă a nopții este menita sa ne șocheze și să ne impresioneze. Fiind cea de-a doua carte a setei „Cronicile vampirilor” înțelegem că este cumva conectata cu celelalte, însă vom fi surprinși să aflăm că nu această a fost intenția autoarei noastre.
Așadar, vom hoinări de la un capitol la altul cu dorința puternica de a descoperi personajele și a înțelege mai îndeaproape planurile lui Lestat. Călătoria sa magica nu se va opri nici pe departe aici, ba chiar va deveni haotică și greu de urmărit. O serie de evenimente neașteptate se petrec, ba chiar ne pierdem în toată această nebunie și suntem pe punctul de a abandona lectura. Informațiile sunt multe, iar intriga devine greu de descifrat, personajele se înmulțesc peste noapte și răsturnările de situație sunt din ce in ce mai numeroase. Finalul este cumva neașteptat, după cum ne-a obișnuit scriitoarea, însă surpriza va fi mai mare de această data. Ecranizarea de mai târziu va păstra forma inițială și chiar va aduce o completare romanului, însă vor fi introduse multiple pasaje ficționale și romanțate. Rice însă își consolidează cariera de scriitoarea cu acest manuscris extraordinar și rămâne vreme îndelungată în atenția criticilor din întreaga lume.
La noi în anticariat, cartea este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: RAO (2003), RAO (1997).