Anthony Trollope, născut în Londra, a fost un scriitor englez și funcționar public în epoca victoriană. Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără seria de romane, cunoscută sub numele de "Chronicles of Barsetshire", care se învârte în jurul imaginarului comitat Barsetshire.
Cartea "Primul ministru", publicat pentru prima oară în anul 1876, este cel de-al patrulea volum din seria de romane "Palliser", scrisă de Anthony Trollope, aceasta fiind compusă din "Can You Forgive Her?", "Phineas Finn", "Phineas Redux", "The Prime Minister", "The Eustace Diamonds" și "The Duke's Children".
Atunci când nici Whigs, nici Tories nu pot forma un guvern pe cont propriu, se decide formarea unui guvern de coaliție fragil, avandu-l ca prim ministru pe Whig Plantagenet Palliser, bogatul și muncitorul Duce de Omnium. Ducesa, fosta Lady Glencora Palliser, încearcă să-și susțină soțul organizând numeroase petreceri fastuoase. Inițial nesigur pe capacitatea lui de a conduce, ajunge să se bucure de funcția sa înaltă, însă, pe parcurs, devine din ce în ce mai stresat atunci când remarcă faptul că guvernul său se dovedește a fi prea slab și divizat pentru a reuși să realizeze ceva. O subintrigă semnificativă pune accentul pe Ferdinand Lopez, un aventurier din oraș, de origine și etnie nedezvăluită, care câștigă aprecierea lui Emily Wharton. Aceasta se mărită cu el, în ciuda obiecțiilor tatălui ei, care l-a preferat mereu pe Arthur Fletcher, care a fost întotdeauna îndrăgostit de ea. Ca și în romanul "Can you forgive her?", în care eroina principală trebuie, de asemenea, să aleagă între doi pretendenți, carismaticul și atrăgătorul pețitor se dovedește a avea nenumărate trăsături negative, făcând-o pe Emily să regrete alegerea făcută. Ferdinand Lopes o întâlnește pe ducesă la una dintre petrecerile pe care le organiza aceasta, încurajându-l să candideze pentru Parlament în circumscripția locala Silverbridge. Acesta pune la cale o strategie de campanie, în care principalul obiectiv este denigrarea lui Arthur Fletcher, însă se retrage din competiție atunci când își dă seama că nu are șanse de câștig. Lopez îi scrie Ducelui, insistând să îi fie plătite cheltuielile avute în campania electorală, deoarece ducesa îl făcuse să creadă că avea avizul ducelui, în ciuda faptului că acele cheltuieli au fost deja plătite integral de socrul său.
Ducele este furios pe soția sa, căreia îi ceruse să nu se implice în vreun fel în alegeri, insă simțul său puternic al onoarei personale îl obligă să-i îndeplinească cerințele lui Lopez. Acest lucru provoacă un scandal politic minor atunci când devine cunoscut, deoarece multor oameni li se părea că ducele și-a folosit influența și bogăția pentru a încerca să cumpere un loc în Parlament pentru Lopez. Această situație îi lasă un gust amar ducelui, însă îi este luată apărarea cu tărie în Camera Deputaților de către Phineas Finn, eroul omonim din cărțile "Phineas Finn" și "Phineas Redux", două volume anterioare din seria Palliser.
Pariurile cu risc ridicat ale lui Lopez îl aduc pe acesta într-un colaps financiar și, după ce a încercat să o convingă pe bogata Lizzie Eustace, protagonista din volumul "The Eustache Diamonds", să fugă cu el în Guatemala, o propunere pe care aceasta o respinge oarecum disprețuitor, el își ia viața aruncându-se în fața unui tren. După o perioadă de doliu, Emily este convinsă, fară prea mari dificultăți, să se căsătorească cu Arthur Fletcher.
În cele din urmă, guvernul de coaliție cedează și ducele demisionează, atât cu regret, cât și cu o urmă de ușurare, retrăgându-se din viața politică, sperând să poată reveni în partid într-un viitor îndepărtat.
Cartea "Primul ministru" se regăsește pe rafturile anticariatului nostru în două ediții, și anume: Univers (1980) și Garamond (1998).