Despre Armand Calinescu
Prim-ministru al României, succesorul lui Miron Cristea si precedecesorul lui Gheorghe Argesanu. S-a nascut pe 4 iunie 1893 in Pitesti, fiind fiul colonelului medic Mihai Calinescu si al Ecaterinei Gherman. A urmat cursurile primare, gimnaziale si secundare in orasul natal. Dupa absolvirea liceului, si-a continuat studiile la Universitatea din Bucuresti, unde a urmat cursurile de drept si filozofie. Ulterior, si-a dorit sa isi extinda orizonturile academice si sa se specializeze in economie si stiinte politice. Pentru a-si atinge acest obiectiv, a plecat in strainatate, in orasul luminilor, Parisul, unde a urmat cursurile prestigioaselor institutii academice.
Cariera sa politica a inceput in Partidul Taranesc, unde si-a facut simtita prezenta ca lider al PNT (Partidul National Taranesc. Dupa unificarea Partidului Taranesc cu Partidul National Roman in 10 octombrie 1926, a devenit unul dintre liderii noii formatiuni politice, fiind ales deputat in legislaturi consecutive. Ulterior, a ocupat functii importante in administratia publica, fiind numit prefect al judetului Arges si apoi subsecretar de stat la Ministerul de Interne. In timpul mandatului sau in functia de subsecretar de stat la Interne, Calinescu s-a remarcat prin atitudinea ferma fata de organizatiile care provocau dezordine in societate, cum ar fi Garda de Fier si Partidul Comunist.
La februarie 1933 a fost implicat personal in inabusirea grevei de la Atelierele CFR Grivita; a luat masuri drastice impotriva Garzii de Fier, ordonand perchezitii si confiscarea publicatiilor si manifestelor legionare. Devenind unul dintre oamenii politici de incredere ai regelui Carol al II-lea, Armand Calinescu a fost numit in functia de ministru de Interne in guvernul Octavian Goga, iar ulterior, in guvernul condus de Miron Cristea, functie pe care a detinut-o pana la sfarsitul vietii.
Un adept al regimului monarhic autoritar, a sustinut masuri ferme impotriva miscarilor extremiste precum Garda de Fier. Ca ministru de Interne, Calinescu a fost implicat in conflictul cu Miscarea Legionara si a luat masuri pentru apararea ordinii de stat amenintata de curentele extremiste. A contribuit la reprimarea miscarii legionare si la condamnarea liderilor acesteia, inclusiv a lui Corneliu Zelea Codreanu. In decembrie 1938, Armand Calinescu a fost unul dintre membrii fondatori ai Frontului Renasterii Nationale, partid unic si totalitar sub comanda directa a sefului statului.
La 6 martie 1939, dupa moartea lui Miron Cristea, a fost desemnat prim-ministru al Romaniei. In timpul scurtului sau mandat de prim-ministru, Armand Calinescu a ramas fidel aliantei traditionale cu Franta si Marea Britanie si a incercat sa mentina neutralitatea Romaniei in fata amenintarilor din partea Germaniei Naziste. Insa, la scurt timp dupa izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, la 21 septembrie 1939, a fost asasinat intr-un atac brutal, fiind impuscat mortal in timp ce se deplasa spre casa. Asasinii au fost capturati si executati, insa motivul exact al crimei nu a fost niciodata elucidat in mod clar.
Scrieri: Insemnari politice; Discursuri parlamentare; Armand Calinescu, omul de otel al Romaniei.