Arnaldur Indridason s-a născut pe 28 ianuarie 1961 la Reykjavik, tatăl său fiind celebrul scriitor Indridi G. Porsteisson. A urmat facultatea de istorie din cadrul Universității din Islanda apoi a abordat meseria de jurnalist timp de câțiva ani. A fost apoi scriitor independent și critic de film însă simțea că îi lipsește ceva. A decis să își pună gândurile pe foaie și așa a luat naștere primul său roman, Copiii pământului, prima ce îl va aduce în scenă pe detectivul Erlendur. Până în 2013 deja făcuse o serie de 14 volume însă a durat ceva vreme până ce au fost traduse în celalalte limbi. Când s-a întâmplat însă, au fost patruzeci la număr și așa a reușit să vândă peste 15 milioane de exemplare în întreaga lume și să ajungă rapid pe lista best-seller. A câștigat doi ani la rând premiul Glass Key, Crime Writers' Gold Dagger și premiul RBA în valoare de 125.000 de euro.
Romanul "Orașul borcanelor" a fost publicat pentru prima dată în limba islandeză în anul 2000. În limba română apare la editura Trei în 2010 și 2011 în varianta broșată și broșată cu supracopertă.
A fost considerat unul dintre cele mai bune romane polițiste scandinave și în acest sens a câștigat și premiul unanim în 2002, fiind urmat de Liniștea mormântului anul următor. În 2006 a apărut și adaptarea cinematografică în regia islandezului Baltazar Kormakur.
Totul a venit în primul rând ca o critică subtilă pentru genetica DeCODE. Identitatea națională islandeză a fost în mare parte formată de opiniile eugeniștilor din secolul al XX-lea. Indridason a vrut să contrazică toate aceste păreri și să aducă în scenă miturile naționale. Vă întrebați care este crima? Ei bine, un bărbat de vreo 70 de ani este găsit mort după ce a fost lovit în cap cu o scrumieră de sticlă în apartamentul său din Nordurmyri. Existau doar două indicii: mormântul unei tinere și o mesaj criptat lăsat pe cadavru. Cine ar fi putut face asta și de ce a dus-o la un nivel atât de mare? Detectivul Erlendur este cel ce se va ocupa de caz și în cadrul anchetei descoperă că victima a fost acuzată de viol în urmă cu patruzeci de ani însă niciodată nu a fost condamnată. Se descoperă că victima suferea și de neurofibromatoză, o boală rară ce face să apară tumori externe pe tot sistemul nervos. Punând piesele cap la cap află că nu este singurul caz de acest fel, ci sunt multe persoane ce au dispărut din cauza asta. Dar unde vor duce toate aceste informații?