Despre Arthur Conan Doyle
S-a nascut in Edinburgh, la data de 22 mai 1859. A mers la varsta de noua ani la Stonyhurst, la o scoala a iezuitilor. In 1875, la absolvire, a parasit crestinismul si a devenit agnostic. A studiat medicina la Universitatea din Edinburgh (1876-1881). Inainte de a implini 20 de ani, a publicat prima povestire. S-a angajat ca doctor dupa absolvire, pe un vapor care se indrepta spre coasta Africii. A deschis un cabinet particular in sud-vestul Angliei, la Plymouth. Curand, colaborarea a luat sfarsit si a plecat la Portsmouth. Aici si-a deschis un cabinet propriu, in Southsea. Ducand lipsa de pacienti, scria povestiri. In anul 1885 si-a luat doctoratul. In acelasi an s-a casatorit cu Louise Hawkin, cu care a avut doi copii. Fiind bolnava de tuberculoza, Louise a decedat in 1906.
In 1887 a publicat prima opera semnificativa, Un studiu in rosu; atunci s-a nascut si personajul Sherlock Holmes, inspirat de un profesor de chirurgie din facultate, Joseph Bell, care l-a impresionat pe autor; acesta a dobandit trasaturile sale: cunostinte vaste, spirit de observatie patrunzator, logica infailibila, etc.
In 1890, Conan Doyle a devenit specialist in oftalmologie la Viena. Si-a deschis un cabinet de oftalmologie in anul urmator la Londra. In 1907 s-a recasatorit cu Miss Jean Leckiecu si au avut trei copii.
Personajul Sherlock Holmes apare in patru romane si 56 de povestiri: Semnul celor patru (1890), culegerile Aventurile lui Sherlock Holmes (1892), Memoriile lui Sherlock Holmes (1894), Cainele din Baskerville (1902), Intoarcerea lui Sherlock Holmes (1904), Valea fricii (1917), Ultima reverenta (1917), Arhiva lui Sherlock Holmes (1927). Arthur Conan Doyle a scris si romane istorice si povestiri diverse.
S-a dedicat spiritismului in ultima parte a vietii sale (romanul Tara cetii, cu personajul principal, profesorul Challenger, 1926). In Sosirea zanelor (1921), autorul se arata convins de veridicitatea fotografiilor cu zane din basmele Cottlingey. A fost acuzat de ocultism in urma teoriilor despre natura si existenta zanelor si spiridusilor. A fost prieten cu magicianul Harry Houdini si era convins ca acesta poseda puteri supranaturale, observandu-se si in Granita necunoscutului (1930). A publicat Povesti ale terorii si misterului (1923), Istoria spiritismului (1926), si ultimul sau roman, Abisul Maracot (1929).
Arthur Conan Doyle a murit la data de 7 iulie 1930, dupa un atac de cord. A fost inmormantat in cimitirul bisericii din Minstead, in New Forest, Hampshire, Anglia. A fost ridicata o statuie in onoarea sa la Crowborough Cross, in Crowborough, East Sussex.