Artur Conan Doyle este cunoscut la nivel internațional pentru lucrările sale de aventură și pentru capacitatea extraordinară de evocare. Autor britanic, celebru pentr crearea personajului Sherlock Holmes, avea să ne uimească cu o serie de scrieri, care vor face înconjurul lumii și vor fi traduse în peste 30 de limbi de circulație mondială.
Se naște la Edinburgh, din părinți irlandezi și trăiește o bună bucată de vreme pe tărâm britanic. Este înscris la o școală de iezuiți și deprinde aici învățături care îi vor servi drept sursă de inspirație pentru lucrările de mai târziu. În 1875, autorul renunță la creștinism și devine agnostic, iar această schimbare se va simți și în operele sale de maturitate.
Se mută la Viena, unde se specializează în oftalmologie și devine un bun profesionist în acest domeniu. Ulterior, practică această meserie pentru o scurtă bucată de vreme și este apreciat pentru reușitele sale. Totuși, este atras de literatură și își creionează primele manuscrise, nuvele, proză scurtă și chiar lucrează la primul său roman. Ideea de a crea un personaj de acțiune, precum Sherlock, vine din dorința de a da naștere unui erou diferit, plin de curaj și capabil să gestioneze tot soiul de activități. Cumva, Doyle va fi urmărit întreaga sa carieră de acest personaj și chiar se va identifica cu acesta.
Cărțile lui Doyle sunt pline de acțiune, diverse și condimentate de un suspans cum greu ne-a fost dat să cunoaștem. Fiind adesea asemănat cu Agatha Christie sau cu Gaston Laroux, Doyle se diferențiază de aceștia prin originalitate, eroism și o forță de evocare greu de egalat.
“Semnul celor patru” este unul dintre cele patru romane polițiste din seria Sherlock Holmes, care va fi tradus în peste 30 de limbi de circulație internațională și îi va spori celebritatea lui Doyle. Cartea se concentrează, ca și celelalte, pe o serie de evenimente bizare, care se petrec într-un interval de timp relativ scurt și uimesc audiența. Acțiunea este plasată în anul 1888, iar detectivul nostru intră din nou într-un bucluc fără margini și se confruntă cu o situație greu de gestionat. În centrul poveștii se află Mary, o tânără neobișnuită, care îl roagă pe Sherlock să o însoțească la o întâlnire cu un necunoscut.
Deși i se pare suspectă cererea femeii, detectivul nostru acceptă senin, iar de aici înainte se succed o serie de evenimente greu de descris. Suspansul atinge cote alarmante, iar personajele intră într-o adevărată competiție pe viață și pe moarte. Astfel, o crimă bizară și fără suspecți se petrece, iar Sherlock este însărcinat cu rezolvarea acesteia de îndată. Deși indiciile sunt minime, detectivul nostru priceput reușește să pună cap la cap toate informațiile și să elucideze misterul. Totuși, de ce Mary a insistat ca Sherlock să o însoțească și ce știe ea despre cei implicați în asasinatul cu pricina? Apariția unei cutii bizare, în care se ascunde o bijuterie prețioasă, o va transforma pe Mary în suspectul principal. Lucrarea se complică și mai mult spre final, iar Doyle este un maestru al literaturii de suspans și reușește să ne țină cu sufletul la gură paragraf cu paragraf.
Cartea este disponibilă pe site-ul nostru, la numai un click distanță, în mai multe ediții: Minerva (1973), Dacia (1987), Vremea (1992).