Filtre:
Edituri
 Paralela 45(4) Paris(3) Mercure de France(3) Garnier Freres(2) Hachette(2) Librio(2) Le Livre de Poche(2) Tineretului(2) Eminescu(2) Fundatia Regala pentru Literatura si Arta(2) Albatros(2) France Graphic Publications(2) Pentru Literatura Universala(2) Detectiv Literar(1) Pheonix(1) Larousse(1) Vasiliana(1) A new directions book(1) Garnier-Flammarion(1) Jean Claude(1) Cluny(1) Gallimard(1) Bibliotheque Lattes(1) Pinguin(1) Cercle Europeen du Livre(1) Baudouin(1) Lausanne(1) Prietenii Cartii(1) Baudelaire(1) Uranus(1) Polirom(1) Monvallon(1)
Pret
  5 - 10 Lei (1)  10 - 20 Lei (3)
An aparitie
19122017
Limba
 Franceza(34) Romana(14) [bilingv]Romana si franceza(5) Engleza(2)
Coperti
 Brosate(36) Cartonate(17) Cartonate si supracoperta(2)
Colectii
 Le Livre de Poche(2) Cele mai frumoase poezii(2) Bibliotheque de la Pleiade(1) Biblioteca Polirom(1) Poesis(1)

Filtrează
Carti Arthur Rimbaud
Ordonează
Pagina: 123
Carti Arthur Rimbaud
Despre Arthur Rimbaud

Jean-Nicolas-Arthur Rimbaud s-a nascut la 20 octombrie 1854. Tatal sau, capitan al armatei, si-a abandonat familia pe cand viitorul poet avea sase ani. La treisprezece ani, Rimbaud castigase deja mai multe premii pentru scrierea sa si era adept al compunerii versurilor in latina. Profesorul si mentorul sau Georges Izambard i-a alimentat interesul pentru literatura, in ciuda dezaprobarii mamei sale.

Nascut in Charleville, a inceput sa scrie de la o varsta frageda si a excelat ca student, dar si-a abandonat educatia formala in adolescenta pentru a fugi de acasa la Paris in mijlocul razboiului franco-prusac. In adolescenta tarzie si la inceputul maturitatii, el a produs cea mai mare parte a productiei sale literare, apoi a incetat complet sa scrie literatura la varsta de 20 de ani, dupa ce si-a completat ultima lucrare majora, Iluminari.

In 1870, Rimbaud a fost in cea mai infloritoare perioada a sa ca poet. In acelasi an, scoala sa a fost inchisa in timpul razboiului franco-prusac si a incercat sa fuga din Charleville de doua ori, dar nu a reusit din lipsa de bani. El i-a scris poetului Paul Verlaine, care l-a invitat sa locuiasca la Paris alaturi de el si de noua sa sotie. Rimbaud s-a mutat la scurt timp si, ca urmare a manierelor sale crude, el si Verlaine au devenit iubiti. La scurt timp dupa nasterea fiului sau, Verlaine si-a parasit familia pentru a locui cu Rimbaud.

In timpul aventurii lor, care a durat aproape doi ani, s-au asociat cu literatii din Paris si au calatorit in Belgia si Anglia. In 1873, la Bruxelles, Verlaine, sub influenta alcoolului, l-a impuscat pe Rimbaud in mana. Verlaine a fost incarcerat, iar Rimbaud s-a intors la Charleville, unde a scris o mare parte din Une Saison en Enfer (A Season in Hell). Cartea a fost publicata in 1873 la Bruxelles, dar majoritatea exemplarelor au stat in subsolul tipografiei pana in 1901, deoarece Rimbaud nu a putut plati.

Rimbaud si-a scris toata poezia intr-un interval de aproximativ cinci ani, incheind in jurul anului 1875. Singura sa scriere dupa 1875 supravietuieste in documente si scrisori. In corespondenta sa cu familia si prietenii, Rimbaud indica faptul ca si-a petrecut maturitatea intr-o lupta constanta pentru succesul financiar. El si-a petrecut ultimii douazeci de ani de viata lucrand in strainatate si a ocupat diverse functii, implicandu-se chiar si in trafic de arme.

In 1886 Verlaine a publicat cartea de poezii a lui Rimbaud, Iluminari. Este neclar daca cele 43 de poezii erau in ordinea intentionata de Ribaud. Cu toate acestea, aceasta lucrare a dezvaluit dorul lui Rimbaud de valori spirituale si si-a restabilit reputatia de poet.

In februarie 1891 Rimbaud a simtit dureri la genunchiul stang. Saisprezece portari l-au dus in portul Zeila, de unde a navigat in Franta pentru a vedea un medic. Pana cand nava sa a ajuns la Marselles, era prea tarziu: piciorul a trebuit amputat din cauza umflarii enorme, canceroase.

Rimbaud a murit la 10 noiembrie 1891 (Marsilia) si a fost ingropat in Charleville. Isabelle, sora lui Rimbaud, nu stia niciodata pana la moartea fratelui ei ca a fost poet. Slujitorul sau african, Djami Wadai, a fost unul dintre principalii sai mostenitori in afara de familia sa. Djami era singurul prieten despre care Rimbaud a vorbit pe patul sau de moarte, dar nu a primit niciodata cei trei mii de franci pe care i-a lasat Rimbaud.

Lucrari: Les Etrennes des orphelins (1870); Le Dormeur du val (1888); Le Bateau ivre (1884); Illuminations (1886); Rapport sur l'Ogadine (1884); Prologue. Le Soleil etait encore chaud (1897); Un Coeur sous une soutane (1924); Lettre du Voyant (1871); Proses "evangeliques” (1897, 1948); Poesies completes (1869-1873); Lettres de Jean-Arthur Rimbaud - Egypte, Arabie, Ethiopie (1880-1891).

Cărți populare scrise de Arthur Rimbaud: Integrala poetica

sus