Prima scriitoare indiană care avea să câștige premiul Booker Prize, ne va cuceri cu un roman fenomenal, care îi va aduce faima absolută. Pasionată de ezoterism și magie, plină de candoare și de o simplitate care poate fi confundată ușor cu banalitatea, Roy dă naștere unor scrieri de-a dreptul incredibile, pline de inspirație și menite să deschidă noi orizonturi în inima cititorilor.
Cartea de față este una dintre cele mai căutate la nivel internațional, fiind tradusă în mai multe limbi de circulație internațională și masiv distribuită în Europa și nu numai. Ne aflăm în India anului 1969, iar viața decurge lin, deși e plină de neajunsuri de tot soiul. O pereche de gemeni, o mamă devotată și câteva rude îndepărtate își fac veacul într-o casă de chirpici, gata să cadă în orice moment.
Totuși, aici, în sărăcia aceasta lucie, există fericire și speranță, iar zâmbetele rar sunt șterse de pe chipurile eroilor. Într-o goană nemaipomenită, autoarea creionează un portret de familie nostalgic, incomplet, dar care ne va șoca și ne va determina să o urmărim cu ardoare până la capăt. Când în casa celor mici își face apariția o mătușă stilată, venită tocmai din Anglia, cursul lucrurilor se schimbă radical, iar povestea capătă nuanțe din ce în ce mai triste.
Cum e viața în afara Indiei? Sunt occidentali, cu adevărat, mai bogați ori mai liberi? Acestea sunt întrebările care încolțesc degrabă în mintea femeii, iar gemenii sunt de-a dreptul fascinați de nou venita aceasta misterioasă.
Acțiunea curge lin și se împarte între timpul prezent ori viitor, iar eroii încearcă cumva să îți schimbe cu propriile puteri sensul vieții. Dramatică pe alocuri, plină de metafore, Roy este o scriitoare nemaipomenită, iar eseul ei este, mai mult, o reflecție a propriilor idei și noțiuni. Ea speră, cu ajutorul personajelor sale să afle niște răspunsuri, să decodeze niște taine și să transforme o lume care s-a cufundat în arhaism.
India tradițională are, într-adevăr, un farmec aparte, dar sărăcia și neputința sunt constante. Când există însă posibilitatea evadării, cine ar rata-o? Astfel, autoarea face o pledoarie pentru libertate și împlinire, pentru regăsirea sinelui și pentru conștientizarea realității în care trăim.
Cartea este populată cu mituri și legende, cu trimiteri către mitologia hindusă și cu fel și fel de idei și noțiuni aparent contradictorii, pe care autoarea le îngrădește cu succes. Ulterior, ne vom concentra atenția pe raporturile dintre personaje, dar și pe comparația dintre real și imaginar. În realitatea sa, autoarea este prinsă cu fel și fel de situații, iar eroii vin astfel să o salveze. Gânduri și idei contradictorii se vor perinda prin acest manuscris, iar aerul magic va fi de-a dreptul imposibil de trecut cu vederea. O strălucire incredibilă, o poveste despre iubirea maternă și greutățile vieții, într-o societate închistată în tradiții și obiceiuri adesea absurde; așa am putea cataloga opera prezentă.
Pe site-ul nostru, este disponibilă la numai un click depărtare, în mai multe ediții: Univers (1991), Univers (2002), Editura pentru Literatură (1999).