Despre Astrid Lindgren
Scriitoare suedeza influenta de literatura pentru copii, este cunoscuta pentru crearea unor personaje memorabile precum Pippi Långstrump (Pippi Sosetica). S-a nascut la 14 noiembrie 1907, sub numele Astrid Anna Emilia Ericsson, unde a crescut la o ferma. in provincia Smaland, si a decedat la 28 ianuarie 2002, in casa sa din Dalagatan 46, Stockholm, lasand o mostenire literara de neegalat. Astrid a fost a doua dintre cei patru copii ai lui Samuel August, un fermier, si Hanna Jonsson Ericsson. Parintii ei au oferit multa libertate copiilor lor si i-au incurajat sa intre in lumea literaturii si sa isi foloseasca imaginatia.
Intre 1924 si 1926, Lindgren a lucrat ca reporter la ziarul local Wimmerby Tidning - primul ei text a aparut in acest ziar in 1921. Lindgren a participat, de asemenea, la slujbele de la complexul Armatei Salvarii, unde s-a intalnit cu prietenii ei si a cantat imnuri. Aceasta perioada lipsita de griji din viata ei s-a incheiat la varsta de 18 ani. Spre socul familiei sale, a ramas insarcinata in urma unei aventuri cu Reinhold Blomberg (1877-1947), redactorul-sef al Wimmerby Tidning. Blomberg era casatorit, dar era in plin proces de divort.
Fortata sa renunte la locul de munca, Lindgren a plecat de acasa si s-a mutat la Stockholm, unde a devenit angajata de birou. La Copenhaga a dat nastere fiului ei, Lars, care a fost dat in plasament familial. Despartirea de fiul ei a fost dificila pentru Lindgren. In cele din urma, parintii ei l-au dus pe Lars la Vimmerby. Este demn de remarcat faptul ca in povestile ei apar multi baieti singuri, de la Rasmus si Karlsson-on-the-Roof la Mio. Lindgren a inceput sa lucreze intr-un birou de la Royal Automobile Club. In 1931 s-a casatorit cu Sture Lindgren, seful ei de birou. Intre anii 1946 – 1970 a fost editor de carti pentru copii la Raben & Sjogren. Sture, a murit in 1952, iar fiul ei, Lars, in 1986.
La varsta de 37 de ani, a inceput sa scrie povestile lui Pippi. Pippi, o fata imbracata neobisnuit, care traieste singura cu calul si maimuta ei, este caracterizata de o mare bogatie si o forta fizica enorma, traind in afara normelor societatii. Aceasta carte a devenit rapid un simbol al visului fiecarui copil de libertate si putere. Cartile cu Pippi sunt cunoscute si pentru umorul lor contagios. Ele au fost traduse in numeroase limbi, inclusiv japoneza si ebraica. In limba engleza, titlurile includ The Adventures of Pippi Longstocking, The Amazing Pippi Longstocking, Pippi Goes On Board si Pippi Goes to the Circus. De asemenea, au fost realizate numeroase filme de lung metraj cu Pippi. Un alt personaj la fel de popular creat de Lindgren este Emil, din cartea Emil i Lonneberga (1963), urmata de o continuare in 1970. Emil este un alt copil neconformist, prezentat intr-un cadru inspirat din provincia natala a lui Lindgren de la inceputul secolului al XX-lea.
Printre alte personaje bine cunoscute se numara copiii din Bullerbyn, descrisi in trei carti din anii 1940 si 1950, si Nils Karlsson-Pyssling (1949), o poveste poetica despre un copil singuratic si lumea sa de creaturi imaginare. In Mio, min Mio (1955) si Broderna Lejonhjarta (1977), Lindgren s-a aventurat cu succes in lumea folclorului, iar in Ronja Rovardotter (1981), Ronja si prietenul ei Birk traiesc atat pericolele si greutatile, cat si frumusetea si misterul unei paduri animate.
In anul 1971 Lindgren a primit medalia de aur a Academiei Suedeze, iar in 2002 a fost instituit Premiul Memorial Astrid Lindgren pentru literatura de adolescenti si copii, in onoarea contributiilor sale remarcabile. Cartile sale au fost vandute in peste 170 de milioane de exemplare si traduse in peste 100 de limbi. Realizarea sa este unica si importanta nu doar din punct de vedere literar, ci si social. A fost un umanist dedicat si o persoana cu gandire independenta, luptand pentru drepturile copiilor, egalitate, ecologie si bunastarea animalelor, precum si impotriva violentei si opresiunii. Ea si-a sustinut convingerile cu curaj si seriozitate, dar si cu umor si iubire. Lindgren ramane o figura emblematica, a carei influenta continua sa inspire si sa aduca bucurie generatiilor de cititori din intreaga lume.
Opera: Pippi Langstrump (1945, Pippi Sosetica); Pippi Langstrump gar ombord/ Pippi Goes on Board (1946, Pippi Sosetica se imbarca); Kalle Blomkvist och Rasmus (1953, Aventurile lui Kalle Blomkvist); Jag vill ocksa ha ett syskon. I Want a Brother or Sister (1954, Vreau un frate sau o sora); Lillebror och Karlsson pa taket (1955, Karlsson de-pe-acoperis); Mio, min Mio (1955, Printul Mio si calutul fermecat); Emil i Lonneberga (1963, Emil din Lonneberga); Karlsson pa taket smyger igen (1968, Cel mai bun Karlsson din lume); Pippi Langstrump i Soderhavet/ Pippi in the South Seas (1974, Pippi Sosetica in Marile Sudului); Broderna Lejonhjarta (1977, Fratii Inima-de-Leu); Pippi Långstrump har julgransplundring (1979, Pippi Longstocking’s After-Christmas Party); Ronja Rovardotter (1983); Lasse Hallstrom's Noisy Village (1986, Noi, copiii din Satul Galagios); Emil och det stora experimentet (1987).