Atiila Bartis s-a născut la Târgu Mureș în 1968 într-o familie de artiști. A crescut ascultând muzică, pictând, citind și recitând iar asta l-a format pentru mai departe. După moartea mamei sale a trebuit să se mute cu tatăl său la Budapesta pentru că au fost deposedați de cetățenia română, iar acolo a început cu adevărat viața pentru el. A urmat facultatea de fotografie, apoi a lucrat în domeniu, iar în timpul liber scria. În 1995 a publicat primul său roman, apoi în 1998 colecția de nuvele. Toate i-au adus succes însă romanul Tihna l-a consacrat. Cărțile sale au fost traduse în zeci de limbi și au avut succes peste tot pe unde au ajuns, dar să vorbim puțin și de fotografie. A avut expoziții mari, cu peste 200 de poze, în Ungaria și Germania, iar stilul său liniștit dar pe alocuri cu detalii de haos, l-a adus în lumina reflectoarelor mai repede decât s-a așteptat.
Romanul Tihna a apărut pentru prima dată la editura maghiară Magveto în 2001. În limba română apare 5 ani mai târziu la editura Paralela 45, ediție ce va fi urmată de cea oferită de Polirom în 2017.
Criticii au primit cartea cu brațele deschise, marea majoritate a recenziilor fiind pozitive. Nici nu e de mirare, atunci când scriu ceva ce poate mișca chiar și o piatră din loc cu siguranță reușești să ajungi la inimile oamenilor. Chiar și Los Angeles Times a acordat o notă bună, și mai presus de el Publishers Weekly care l-a catalogat ca fiind "ciudat de frumos".
Adaptările nu au întârziat să apară, astfel la doi ani diferența a apărut piesa de teatru în regia lui Dezso Garas, iar în 2008 filmul Nyugalom în regia lui Robert Alfoldi.
Ne aflăm în ultimii ani ai Republicii Populare Maghiare și facem cunoștință cu Andor Weér un scriitor ce nu duce o viață prea bună. Trăiește împreună cu mama sa, Rebeka, o fostă actriță de rang înalt ce nu și-a mai părăsit locuința de 15 ani, de pe vremea când sora geamănă a lui Andor, Judit, a părăsit Ungaria. Tatăl lor a murit la revoluția din 1956 și ei au rămas singuri, fără nici un stâlp de care să se rezeme. Trădarea propriei fiice o face pe Rebeka să înnebunească și să facă o înmormântare simbolică pentru a-i arăta că a renegat-o. Judit se sinucide dar Andor îi trimite scrisori mamei sale în numele ei de frică să nu i se agraveze boala, însă era deja prea târziu pentru asta. Era psihotică dar avea o putere extraordinară asupra fiului său și îl controla așa cum simțea. Andor voia să scape de această maniacă dar în același timp voia să o ajute și numai bine că se îndrăgostește de Eszter, o româncă cu un trecut ciudat. Ea îl va ajuta să ajungă un scriitor de succes însă cum toate au preț, Andor trebuia să plătească cu vârf și îndesat.