Augustin Buzura este cunoscut pentru scrierile sale polemice și atacurile mascate la adresa regimului comunist. Doctor psihiatru la origine, nu practică această meserie și hotărăște să se dedice întru totul literaturii. Devine membru de seamă al Academiei Române și este unul dintre cei mai apreciați dramaturgi, eseiști și scenariști ai patriei noastre. Lucrările sale sunt, în mare parte, romane sociale, fresce ale lumii în care a trăit și mărturii ale veacului său. Inspirate din realitatea care îl înconjoară, manuscrisele vor stârni aprecierea și revolta deopotrivă. Supuse cenzurii comuniste, operele lui Buzura vor fi reeditate abia la câțiva ani după căderea comunismului și oferite atunci, în formă completă, publicului.
Deși nu a fost singurul care a atacat regimul comunist instalat puternic în România, va fi aspru judecat și criticat de partizanii acestuia. Cumva, își va desfășura activitatea liber, dar va fi constrâns să nu dea publicității pasajele dureros de sincere, care lezau imaginea unui regim perfect în aparență. Asemenea lui Barbu, își construiește o lume interioară extraordinară și are acces la informații de dincolo de cortină, pe care le folosește inteligent în romanele de mai apoi. Păstrează un jurnal pe care îl va publica în anii bătrâneții și declară că nu regretă că a adus realitatea în fața oamenilor, chiar în vremuri în care viața îi era pusă în pericol.
Romanele sale sunt diferite, pline de candoare, de lumini și umbre și populate de personaje interesante, care fac față unor situații nemaivăzute. Frica și ura domină orașe, străzi, case și inimi, iar sărăcia este omniprezentă. O călătorie nemaipomenită către originile răului absolut, încâlcită și plină de suișuri și coborâșuri, din care cititorul păstrează un gust dulce-amărui. Circumstanțele politice ale veacului întrețin răul, fac oamenii să își schimbe părerile de la o zi la alta, să fugă, să gonească departe din calea unui dezastru iminent.
Personajele lui Buzura poartă în suflet o spaimă necontenită și luptă cu un sistem corupt și putred, pe care nu găsesc cale să îl învingă. Un strigăt de ajutor, de eliberare, o dorință ascunsă prea multă vreme și o speranță care se încăpățânează să nu moară, așa am putea rezuma romanul semnat de Buzura. Cartea este plină de contraste și de personaje multiple, care provin din tabere diferite și au viziuni diferite. O îmbinare incredibilă de real cu ficțional, de adevăr istoric cu adevăr imaginat, de neputință și voință, de iubire și ură, de viață și moarte; acesta este tabloul final al lucrării cu care ne încântă scriitorul de geniu.
Cartea se va bucura de mare succes și va fi tradusă în mai multe limbi străine, fiind distribuită masiv în țară și străinătate, după abolirea regimurilor totalitare. Astăzi, lucrarea poate fi găsită în mai multe ediții pe site-ul nostru, dintre care amintim: Curtea Veche (2011), Gramar (1996), Albatros (1991).