Temnița emoțională este un termen des folosit în ultima perioadă, iar publicul este interesat de capacitatea psihologilor de a produce aceasta așa-numită eliberare. Fiecare lucrare de acest tip, care emite judecăți și caută să ne ajute într-o regăsire cu noi înșine, este catalogată drept una de dezvoltare personală. Treptat, autorii moderni și nu numai au căutat să ne vorbească despre sentimente, despre trăiri și despre modul în care trebuie să ne raportăm la acestea pentru a avea o viață sănătoasă și un psihic echilibrat.
De-a lungul vieții, suntem puși în felurite situații, care ne afectează viața de zi cu zi. Trecem prin momente dificile, trăim despărțiri, traume și alte evenimente, iar psihicul nostru este pus la grele încercări. Cum putem găsi puterea de a merge mai departe? Cum putem depăși aceste momente și cum putem rămâne echilibrați în fața acestor crize? Întrebările acestea nu sunt puse de ieri de azi, sunt chestiuni latente, care au existat în ramura psihologiei cu mult înainte de Freud. Echilibrul mental nu este ușor de atins, iar situațiile conflictuale ne vor determina să ne considerăm adesea învinși.
Medic brazilian de renume, Augusto Cury ne poartă într-o călătorie fascinantă despre puterea minții și despre mecanismele ascunse ale acesteia. El reușește să ne cucerească prin limbajul simplu, prin felul în care abordează fel și fel de chestiuni din sfera psihologiei și dezvoltării personale, dar și prin felul în care se raportează la publicul curios, poate novice în aceste domenii. Psihologia nu este tocmai un domeniu facil, iar lipsa de cunoștințe se datorează adesea și mediului din care provin indivizii. Unde ne îndreptăm? Ei bine, în ultimul secol avem mai mulți psihologi decât ingineri, iar accentul pe psihoterapie este mult mai puternic pus decât în trecut. Nu putem minimiza problemele de sănătate mintală, de comportament, dar trebuie să știm să distingem între profesioniști și pseudomedici. Toate aceste noțiuni de psihologie au tendința de a ne obosi adesea, iar practica este, mereu, mai grea decât teoria.
Astfel, autorul nostru s-a gândit să pună bazele unui tratat incredibil, plin de trimiteri interesante către psihologie și dezvoltare personală. El ne învață tehnici de relaxare, modalități de a ne conecta de la medii toxice sau oameni nocivi. Autorul reușește, bazându-se pe texte și exemple, să ne implementeze ideea conform căreia noi suntem stăpânii minții noastre. Prin urmare, vom reuși să ne concentrăm pe aceste aspecte pe care are curajul să le aducă în prim plan și vom lua parte la o extraordinară călătorie în subconștient. El ne relatează, păstrând anonimatul, evenimente din cabinet și momente de cumpănă prin care au trecut anumiți pacienți de ai săi, dar și modul în care a reușit să îi salveze. Brazilianul are o notă de optimism aparte, scrie cu patos și îți iubește meseria, iar opera sa ne va contagia cu bunăstare.
Pe site-ul nostru, la un click depărtare, cartea poate fi găsită în mai multe ediții: Editura Universitară (2004), Editura Universitară (2010).