Scriitor, avocat și orator român, se remarcă printr-o serie de scrieri pline de farmec și menite să ne determine să îndrăgim spațiul transilvănean și glia românească. Este interesat de literatura veacului său, dar și de istoria patriei sale. Va reuși să se împrietenească cu alți scriitori celebri și va menține legături zdravene cu cei din afara țării. Călătorește mult și deprinde mai multe limbi străine, iar astăzi este unul dintre cei mai apreciați prozatori ai României.
Colaborează cu revista Lupta literară, dar și cu Junimea, iar în societatea sa este impresionată de maniera în care acesta reușește să portretizeze lumea din jurul său. La o analiză mai atentă, ar putea fi comparat cu Maiorescu, dar originalitatea sa va depăși cu mult scriitura primului. Lucrarea prezentă este o nuvelă de scurte dimensiuni, care ne va fascina de la prima lectură. În cele aproape 100 de pagini, scrierea capătă valențe amuzante, iar personajele ne emoționează și ne determină să le urmărim până la capăt. Autorul are darul de a ne prezenta un domn Vucea plin de orgoliu, care reușește treacă prin toate greutățile vieții cu umor și care devine din ce în ce mai puternic odată cu trecerea timpului.
Crescut într-o mahala de lângă București, Vucea s-a lovit de viața mizeră încă din copilărie. El știe că se adaptează greu la diferențele de mediu, dar va reuși de fiecare dată să-i râdă în față vieții și să facă orice pentru a merge mai departe. Este un ins curios, care leagă rapid prietenii și care, în ciuda sărăciei, a învățat să dea către alții și mai săraci decât el. Trecut bine de prima tinerețe, adept al vieții simple, lucrează orice și îmbrățișează pe oricine. Treptat, acțiunea se conturează în jurul eroului, iar relațiile acestuia cu alții sunt bine aduse în prim plan. Cartea se concentrează pe fel și fel de episoade din viața acestuia, dar și pe maniera în care acesta se raportează la ceilalți. Bun la suflet, credincios, emotiv și realist, Vucea nu se pierde nicicând cu firea și știe cum să-și panseze singur suferințele El duce o luptă cu sine și cu restul, iar viața sa este presărată de nenumărate evenimente care îl vor marca pe vecie.
Cartea se va bucura de mare succes, va fi apreciată de elita veacului mai ales pentru claritate și pentru maniera simplă în care este scrisă. Delavrancea își expune fățiș ideile și face o pledoarie pentru revenirea la origini, la simplu, la sacru. Nimeni nu îl poate acuza de subiectivitate, iar aprecierile la adresa sa cresc pe zi ce trece. Nuvela este plină de transformări, de fel și fel de angoase și de relatări personale ale acestuia. Între viziunea sa și realitate este o linie fină, simplă, care ne va surprinde. Cartea va fi vândută într-un număr mare de exemplare, iar numele lui Delavrancea va căpăta mare grandoare în epocă. Pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, cartea poate fi găsită în mai multe ediții: Litera (1999), Leda (2001), Univers (2003).