Filtre:
Edituri
 Stiintifica(4) Antet(3) Stiintifica si Enciclopedica(3) Societatea Romana de Filosofie(2) Philipp Reclam(1) Reclam(1) Flammarion(1) Paris(1) Antet XX Press(1) Casei Scoalelor(1) Moldova(1) De Vest(1) Humanitas(1) Academiei(1)
Pret
  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
19292006
Limba
 Romana(18) Germana(2) Franceza(2)
Coperti
 Brosate(15) Cartonate(4) Cartonate si supracoperta(3)
Colectii
 Clasicii Filosofiei Universale(3) Bilioteca Filozofica(1) Logos(1) Texte Filosofice(1)

Filtrează
Carti Baruch Spinoza
Ordonează
Pagina: 1
Carti Baruch Spinoza
Despre Baruch Spinoza

Baruch Spinoza, nascut Benedito de Espinosa, s-a nascut la data de 24 noiembrie 1632 intr-o familie de evrei de origine portugheza care, fortati de prigoana Inchizitiei, au emigrat in Amsterdam, unde legislatia le era favorabila, putand sa ramana in religia nativa. A fost al doilea fiu al lui Miguel de Espinoza, care era comerciant in Amsterdam. Limba materna a lui Spinoza a fost portugheza, desi cunostea si altele: ebraica, spaniola, daneza, probabil franceza si mai tarziu latina.A fost crescut si educat intr-o maniera specific evreiasca, fiindu-i profesori unii dintre intelectuali acelei epoci precum Gerrit Janszoon Vos sau Hugo Grotius. Considerat a fi un elev de mare potential, eventual avandu-se in vedere ocuparea functiei de rabin al comunitatii, Spinoza nu a ajuns la un nivel de cunoastere a Torei suficient pentru a accede la acea functie. La 17 ani a renuntat la educatia sa pentru a se ocupa de afacerea familiei sale. La 20 de ani, in 1653, a inceput sa studieze latina cu Francis vand den Eden, un cunoscut liber cugetator si iezuit, care l-a familiarizat pe Spinoza cu filosofia moderna, inclusiv cu cea a lui Descartes, si scolastica.

Tatal sau a murit in 1654, iar el si-a insusit numele latin Benedictus de Spinoza si a inceput sa predea in scoala lui den Eden. A continuat, impreuna cu fratele sau, sa sustina afacerea familiei. In acea perioada a inceput sa intre in legatura cu mai multe grupari sectante de origine crestina care respingeau autoritatea bisericilor existente si a dogmelor traditionale. Intr-un final el insusi s-a rupt de traditia sa evreiasca si de pretentia autoritatii Pentateuhului (cele cinci carti de la inceputul Bibliei) dupa o lunga perioada de reflectie. Contesta existenta Dumnezeului lui Avraam, al lui Isaac si al lui Iacov, a unui suflet nemuritor si deci si a Legii careia i se supuneau evreii. Spinoza carti. Pe 27 iulie 1656 comunitatea Talmudica din Amsterdam a emis o scrisoare de excomunicare a lui Spinoza din cauza convingerilor sale. La un moment dat, cand cobora scarile sinagogii, a fost atacat de un om cu un cutit care striga numindu-l eretic.

Intr-un final a reusit sa lase responsabilitatea afacerii pe mainile fratelui sau, el dedicandu-se studiului filosofiei, in special sistemului dezvoltat de Descartes, si opticii. Si-a petrecut restul de 21 de ani din viata studiind, dand lectii de filozofie si slefuind lentile. El a crezut intr-o filosofie a tolerantei si a binevointei si chiar a trait asa cum i-a fost crezul. A fost criticat si ridiculizat in timpul vietii si dupa moarte pentru ateismul sau, dar pana si detractorii au trebuit sa recunoasca faptul ca ducea o viata curata. Cartea fundamentala a lui Baruch Spinoza se intutleaza Etica si este impartita in 5 parti: Despre Dumnezeu, Despre natura si originea sufletului, Despre originea si natura afectelor, Despre sclavia omului sau despre puterile afectelor, Despre puterea intelectului sau despre libertatea omului. Sanatatea lui Spinoza a inceput sa se inrautateasca in 1676, iar la 21 februarie 1677 filosoful a murit.

Cărți populare scrise de Baruch Spinoza: EticaTratat despre indreptarea intelectului

sus